Vorniceneanul

Bine aţi venit!Meniu

Eşti aici: Prima pagină // Fii din Vorniceni // Vorniceni continuă să ,,fabrice” caractere, oameni de nădejde

Vorniceni continuă să ,,fabrice” caractere, oameni de nădejde

Vorniceni continuă să ,,fabrice” caractere, oameni de nădejde
Autor, Prof. Gherman Gheorghe

Cunoaştem contribuţia unor vorniceneni mai în vârstă la creşterea prestigiului Comunei. Şi tinerii din aceste locuri nu sunt mai prejos decât înaintăşii săi. Iată câteva realizări ale generaţiei tinere, care fac sau au făcut la fel.
Pe urmele lui Alexandru Nichifor calcă tânărul Chiţan Vasilică:

,,Ţara” I
De Al.Nechifor

În aerul ce-l respirăm,
În seva ierbii, primăvara,
În pâinea care o mâncăm,
Şi-n apa ce o bem, e ţara.

În auriul bob de grâu
În foşnetul pădurii seara,
În unda limpede de râu,
În florile de mai, e ţara…

Din Botoşani la Baia Mare,
De la Galaţi la Hunedoara,
E muncă veselă: cântare!
Aceasta mi-i acum ţara…

Şi cântăreţii de la noi,
În versuri zdrăngănind ghitara,
În folk ne cânte toţi eroii,
Ce s-au jertfit cântându-şi ţara…

,,Vis”
De Chiţan Vasilică

Sus, sub bolta cea senină,
Parca-ş prinde-o stea în mână.
Spre ea agale mă îndrept,
E steaua pe care-o aştept,

Dar uitându-mă la ea,
Îmi văd întruchiparea,
Chipul meu de copilaş,
Suav tânăr şi gingaş,

E-ntuneric, cer domol…
Mişună aburul din sol.
Adormind pe iarba verde,
Tot ce am visat se pierde.

,,Şi… alţi tineri”

Cu câţiva ani în urmă am provocat ,,mici discuţii” cu absolvenţi clasei a VIII a de a afla visurile pe care şi le fac, pentru a se realiza ca oameni, demni urmaşi ai acelora care s-au jertfit pentru ţară. Chiar dacă ei, doar, au citit în cărţi sau au urmărit documentare la televiziune, neparticipând pe ,,câmpurile de bătălie” au dovedit un altfel de jertfă. Aceea a descoperirii tainelor unor ştiinţe, înaintând pas cu pas, spre afirmare. Extrăgând câteva din afirmaţiile unora, la câţiva ani, putem să ne dăm seama că aceştia au ştiut pentru ce învaţă:
-Ovidiu (Todircan) cum ,,ai trecut” examenul de capacitate? (2005)
-În principiu, examenul de capacitate mi s-a părut echilibrat, însă cu un grad de dificultate mai mare la matematică. Acest examen l-am trecut cu multe emoţii…
-Cum ai primit anunţul reuşitei tale la examenul de capacitate? Cum te simţi ştiindu-te primul pe Centru de examen Cordăreni?
-La anunţul reuşitei mele am fost foarte bucuros fiind cu media 8, 15.
-Cum crezi că vei face faţă la Colegiul ,,A. T. Laurian” Botoşani, unde ai fost declarat admis?
-Cred că voi depune un efort susţinut, voi avea rezultate bune, ca şi absolvenţii şcolii (Şcoala ,,Prof. Octavian Ionescu”) din seriile anterioare.
-Când vei termina cursurile liceale ce îţi propui să faci?
-După terminarea cursurilor liceale îmi propun să continui studiile superioare pentru a fi de folos societăţii noastre româneşti.
După un astfel de răspuns, l-am căutat din nou pe Ovidiu Todircan. Astăzi este student la Facultatea de Electronică de la Centrul Universitar ,,Gh. Asachi” Iaşi. Şi-a atins visul spre care tindea…

Cândva, (1979) absolvent al Şcolii Generale nr. 1, Ovidiu Ştefan avea, de asemenea, visuri largi. S-a îndreptat spre Liceul Silvic Câmpulung Moldovenesc, ca şef de promoţie şi, în 1989, devenea iarăşi şef de promoţie al Institutului de Mine Petroşani. Devenind inginer topograf, s-a dovedit mai târziu, că această meserie avea să-l ,,capteze” şi să devină, doctor inginer cu titlul ,,Magna Cum Laude”. Nu s-a mulţumit doar cu un titlu înalt. A devenit un împătimit al cercetării ştiinţifice, al muncii de pedagog, la Universitatea de Nord, Baia Mare. Cele peste 40 lucrări ştiinţifice publicate în ţară şi străinătate, multe din ele cu mare grad de aplicabilitate practică, îl aduc ,,în faţă”… Ştiţi câte ore, zile, săptămâni, luni, ani a studiat? Asta dovedeşte dragostea de muncă, de ţară şi nu în ultimul rând, de satul natal, Vorniceni. Spicuim câteva idei dintr-o scrisoare trimisă şcolii ,,o parte din oamenii şcolii mi-au fost dascăli destoinici şi au o contribuţie importantă la formarea profesională dar şi ca om… am citit despre preocupările administraţiei publice locale, privind îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale cetăţenilor, din comuna mea natală, mult dragă mie, în care mă întorc întotdeauna cu multă plăcere, şi mi-a plăcut să constat interesul arătat pentru reabilitarea infrastructurii rutiere, din comună, dar şi pentru cea judeţeană…” (2006)
Încă o dată se dovedeşte că cine ştie ce vrea (ştie ce-şi doreşte) ,,luptă” cu sine, ,,luptă” cu cei din jur şi devine un om de nădejde. Un asemenea om ,,îşi trage originea” din familia lui nenea Costache Ştefan (zis ,,Pălăduţă”) din Vorniceni.

S-ar putea crede că tinerii preocupaţi de propria formare şi creşterea prestigiului locului de baştină s-au terminat. Amintim pe câţiva dintre ei: Ursache Dumitriţa, Jijie Mădălin, Anton Alexandra, Gherman Cecilia, Ungureanu Lucian, fraţii Ciobanu Tudor şi Dragoş, Istrate Teodor, Sârbu Raluca, Hodorogea Dragoş, Băiceanu Oana, Constantin Andrei, Istrate Marian şi Iftode Marian.

În sufletul acestuia din urmă s-a dat ,,o luptă” între a alege specializare universitară civilă şi cea de ,,doctor de suflete”. A ,,învins” dorinţa de a urma Seminarul teologic Botoşani, în continuare Facultatea de Teologie pastorală – Iaşi. Propriile căutări, îl fac să se dovedească a deveni un bun ,,doctor de suflete”, peste puţin timp. Studios, conştiincios, ascultător şi deschis îl vor face foarte apreciat de cei cu care vor lucra.

Iată că uzina de ,,fabricat” caractere, de oameni de ,,nădejde” Vorniceni continuă ,,să producă”…

Îmi exprim încrederea că vom auzi în viitor, şi de alţi tineri Vorniceneni care se vor ,,jertfi” pentru ştiinţă.

2 comentarii la acestă însemnare

 1. Motto:
  ,,Ai toata viata un scolar pe care niciodata nu trebuie sa-l pierzi din ochi;tu insuti” Nicolae Iorga

  Da….asteptam acest moment din partea d-nului profesor Gheorghe Gherman. Sincer mi-a provocat o bucurie in Ajunul Pastelui. Asa cum il stim noi vornicenenii pe d-nul profesor toata tineretea si-a petrecut-o in studiu si lectura in slujba satului Vorniceni.
  Cu siguranta aveti foarte multe de spus alaturi de noi la aceasta revista.
  Va multumim si Sarbatori Pascale fericite!

 2. MARIAN spune:

  Felicitari Domnule profesor pentru acest articol…trebuie sa aratam ca in vorniceni avem si exemple pozitive…

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2015 Revista Vorniceneanul.Toate drepturile rezervate.

Revista Vorniceneanul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.