Vorniceneanul

Bine aţi venit!Meniu

Eşti aici: Prima pagină // Fapte din trecut // Vornicenenii – gospodari și harnici în toate timpurile, autor Ion Istrate

Vornicenenii – gospodari și harnici în toate timpurile, autor Ion Istrate

Vorniceneni, mai în toate timpurile, au fost cunoscuți ca fiind oameni harnici, buni gospodari și cu o stare materială bună. Puțini au fost, care să se complacă în sărăcie.

Pe la jumătatea sec. XIX și începutul sec. XX mai toți locuitorii satului se remarcau buni gospodari prin numărul mare de animale și păsări din ogradă. Animalele de muncă, nelipsite din gospodărie, erau de rasă bună și bine îngrijite, nădejde mare punându-se în boii de muncă.

Așa se face că, în 1832, în urma unei convenții încheiate cu Sfatul orașului Botoșani, document semnat de reprezentanții satului, respectiv preotul Gheorghe și Iordachi, vornicenenii cu 30 de care cu boi au participat la acțiuni de întreținerea și reparația strazilor orașului, fapt consemnat de Artur Gorovei în ,,Monografia Orașului Botoșani”, ediția Primăriei de Botoșani, apărută la Institutul de Arte Grafice ,,M. Saidman”, Fălticeni, 1926:
,,Batacurile” acestea erau o mare nenorocire. Pentru astuparea lor Eforia încheie, la 22 april 1832, următorul contract:
Adică eu Sachilariu preot Gheorghe și cu Diiaconul Iordachi din satul Vorniceni, încredințăm prin acest zapis al nostru ce-l dăm la cinstitul Sfat a orașului Botoșani, precum să fie știut că ne-am alcătuit cu îndatorire ca din satul Vornicenii să avem a scoate 30 de cară câte în doi boi, și a aduce moluz câte de două ori pe zi dela satul Cucorăni, de pe moșia D-sale Hatmanului Manu, și a astupa batacurile pe unde ne va arăta rânduitul din partea cinstitului Sfat; însă carăle avem a le încărca bine, cu vade de o lună de zile, și cinstit Sfat are a ne da de fieștecare car pentru treizeci și una de zile lucrătoare, a câte 90 lei care acum înainte am primit șase sute lei. Pentru aceasta dar ne îndatorim ca la zi întăi maiu să ne aflăm cu toate carăle și a fi următori, iar când din împotrivă nefiind următori, atunci cinstit Sfat are a ne trage pe noi pentru ori ce fel de pretenție s`ar întâmpla, care pentru mai multă credință am iscălit însune cu mâna noastră. 1832 april 22. Iordache Sachelar ot Vorniceni/ Gheorghe Diiacon ot tam, adeverez.”

Cele consemnate de Artur Gorovei, sunt confirmate mai târziu, de prof.Octav Ionescu în lucrarea ,,Însemnări istorice despre satul Vorniceni din ținutul Dorohoi”, unde, pe lângă datele legate de existenta unui număr mare de animale de muncă – boi şi informaţii despre activităţile de cărăuşie până în sudul Moldovei, îi găsim şi pe cei doi clerici semnatari ai contractului amintit, preotul – sachelar Gheorghe și preotul – diacon Iordachi în ,,Tabla aşezării birului pentru ţinutul Dorohoi. Anul 1832”(pg.141).

Vocabular:

(Adeverez) adevărá (-veréz, -át), vb. A confirma, a susține, a întări justețea unui fapt. – Var. adeveri. < Lat. *addeverāre, cf. it. avverare, fr. avérer, sp. averar. Var. este astăzi forma cea mai curentă. Der. adevărat, adj. (conform cu adevărul, autentic, veritabil); adeverință, s.f. (adevăr, dovadă); adeveritor, adj. (care adeverește); adeveritor, s.m.; ot tam adeverez (ot prep. – De la, din, de. Sl. otu. Sec. XVI-XIX, înv. termen de cancelarie, fără circulație reală; tam adv. v. chiar, drept, exact, întocmai, precis, tocmai)

BATÁC s. v. băltoacă, mlaștină, mocirlă, smârc.

DIÁCON, diaconi, s.m. Membru al clerului aflat pe prima treaptă a ierarhiei preoțești. [Pr.: di-a-] – Din sl. dijakonŭ.

EFORÍE, eforii, s.f. Nume dat unor instituții administrative de utilitate publică sau culturală din trecut; consiliul de conducere al acestor instituții; sediul acestor consilii; epitropie. – Din ngr. eforía.

SACHELÁR, sachelari, s.m. (Înv.) Grad onorific în ierarhia preoțească; preot care purta acel grad. – Din ngr. Sakellários;

ZÁPIS, zapise, s.n. (Înv.) Document, dovadă scrisă, act. – Din sl. zapisŭ

Etichete: , , ,

1 comentariu la acestă însemnare

  1. Salut efortul de a mentine in actualitate aminitri si obiceiuri ale comunitatii din care am pornit.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2015 Revista Vorniceneanul.Toate drepturile rezervate.

Revista Vorniceneanul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.