Vorniceneanul

Bine aţi venit!Meniu

Eşti aici: Prima pagină // Diverse // VORBE, VORBE ŞI ÎNŢELESURI… DESLUŞITE DE ION CREANGĂ

VORBE, VORBE ŞI ÎNŢELESURI… DESLUŞITE DE ION CREANGĂ

VORBE, VORBE ŞI ÎNŢELESURI… DESLUŞITE DE ION CREANGĂ
A consemnat Ion ISTRATE

Răsfoind zilele trecute un caiet de notiţe (vocabular) din timpul anilor de liceu căutând a lămuri sensul unui cuvânt – ciudesă – pe care urma să-l folosesc într-un articol din Revista ,,Luceafărul” (la acesta am să revin, pentru că merită) am găsit şi unele expresii – zicători – notate, pe care le auzeam foarte des la concetăţenii mei din Vorniceni.

Peste acestea aş fi trecut uşor cu vederea dacă nu s-ar fi întâmplat ca, în acelaşi timp, să apară o propunere pentru publicare în Revista ,,Luceafărul” a unei însemnari a profesorului Ionel Bejenaru, şeful Secţiei memorialistică a Muzeului Judeţean de Istorie Botoşani.

Despre ce este vorba?
Auzeam mereu astfel de cuvinte: ,,am să-ţi dau (sau îţi zic) una de fugi ca musca cu paiul în fund” sau ,,te bagi ca musca în fundul calului”. In caietul de care vă spuneam aveam notate înţelesul acestor vorbe şi atât. Era doar pentru mine!

Acum, iată, fără să vreau, a sosit momentul să le redescopăr şi voi face o legătură, tendenţioasă de altfel, cu o expresie din care derivă cele două menţionate mai sus.

Este de fapt un prilej de a aduce în faţa cititorilor Revistei ,,Vorniceneanul” un document, o scrisoare, ce atestă talentul de povestitor ale lui Ion Creangă şi legăturile sale de prietenie cu Nicolae Gane.

Redam mai jos textul integral comentat de Ionel Bejenaru în nr.2(14) al Revistei Luceafărul, februarie 2010:

,,În bogata corespondenţă a lui Ion Creangă (10 iunie 1839, Humuleşti – 31 decembrie 1889, Iaşi) cu Nicolae Gane (1 februarie 1838, Fălticeni – 16 aprilie 1916, Iaşi), acesta din urmă fost, printre altele, şi prefect de Dorohoi, se găseşte şi această frumoasă şi hâtră scrisoare, ca răspuns la întrebare adresată de Nicu Gane. Un răspuns, cum altfel, pe măsură. Redăm textul:
,,Iaşi 1881 Noemvrie 28/ Stimate Domnule Gane,/ La scrisoarea Dumneavoastră am cinste a răspunde:/ Tăunul este un fel de muscă lungăreaţă la trup, de culoare surie-gălbăe, care, mai cu seamă, bună-oară, fireşte, mai departe, vorba burlăcăritului, cu pişcăritele (mai ales caii de sex feminin) la partea delicată… puţin bulbucată… cu bortă la mijloc şi nici ca căt aiurea…/ Unii ţărani drăcoşi, prind câte un tăun, îi vâră un paiu în cur, apoi îi dă drumul cu paiul, încât fuge nebun de durere. Şi de aici a rămas vorba că ,,fuge ca tăunul cu paiul în c…” Prin urmare, zicătoarea se iea cu înţeles de iuţeală./ Altfel suntem sănătoşi, numai caracuda (n.n. expresie peirativă cu care erau ,,gratulaţi” unii junimişti), urgisită de soartă, aleargă şi ea după nevoile ei, maica tăunul cu paiul în cur./ Cu bine şi cu sănătate, să dea Dzeu să ne vedem- I. Creangă”.

Încâ odată, şi această scrisoare a marelui povestitor Ion Creangă către un nuvelist, Nicolae Gane, ne edifică asupra talentului şi stilului marelui humuleştean. Este, totodată, şi o dovadă a prieteniei celor doi, bine apreciaţi de Titu Maiorescu, bucurându-se de încrederea marelui critic literar român. Documentul la care ne-am referit îşi are povestea sa, înscrisă pe traseul Fălticeni – colecţia preotului cărturar Dumitru Furtună din Dorohoi – Muzeul din Dorohoi şi, actualmente, Muzeul Judeţean Botoşani”.
(În formatul tipărit al revistei veţi avea ocazia să vedeţi copia după originalul scrisorii lui Ion Creangă).

Orice comentariu este de prisos!

Etichete:

2 comentarii la acestă însemnare

  1. ,,Ma bag si eu ca musca-n lapte” Nicu Gane a fost prefect in anul 1862,al doilea din cei 68 de prefecti. Prefectura din jud. Dorohoi a functionat din anul 1859 – 1950, interesant articol, felicitari…la mai multe.

  2. Teleuca spune:

    mai feciori din voniceni, da… voi de asta ati auzit: ,,a dat musca in vaca” sau ,,strechea…”
    haisuc, esti tare!

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2015 Revista Vorniceneanul.Toate drepturile rezervate.

Revista Vorniceneanul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.