Vorniceneanul

Bine aţi venit!Meniu

Eşti aici: Prima pagină // Fapte recente // Vizită la Vorniceni-raionul Străşeni

Vizită la Vorniceni-raionul Străşeni

Vizită la Vorniceni-raionul Străşeni
R. Moldova

Pentru că unei prietenii nu numai că trebuie să-i pui bază este necesar să fie întreţinută, recent am făcut o vizită, la Vorniceni-raionul Străşeni-R. Moldova.
Acum, mai bine de 20 de ani, odată cu „străpungerea gardului” ce despărţea cele două părţi ale vechii Moldove, a lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, la iniţiativa acestuia, la puţin timp de la vestitul Pod de flori de pe Prut, a fost organizată o excursie de înfrăţire a celor 2 localităţi Vorniceni din Judeţul Botoşani şi din Raionul Străşeni-R. Moldova. Din când în când tot mai puţini, din cei 45 excursionişti, care au ajuns în Vornicenii Basarabiei, vizitează această localitate importantă a R. Moldova.
Ceea ce mi-a atras atenţia, o dată pus piciorul pe pământul Basarabiei, este numărul mare de fântâni, care au alături troiţe, culturile de viţă de vie şi pomi fructiferi şi alte culturi agricole. Canicula deosebită, din acest an, timp de peste o lună şi jumătate, când n-a plouat deloc, a ars culturile agricole. În frumoasa biserică a fost oficiată slujba de pomenire a Sf. Apostoli Petru şi Pavel-patronii ei şi ai Satului, de către un tânăr preot paroh, la care s-au adunat o parte din săteni. A urmat o masă frăţească iar după amiază oficialităţile au organizat o frumoasă serbare câmpenească cu dansuri populare româneşti, ruseşti şi ţigăneşti, solişti de muzică populară, nelipsit artistul emerit Vasile Marin, solişti de muzică uşoară, cu interpreţi de la grădiniţă până la adulţi, completate cu distracţii pentru copii şi tineri-lupte, scrânciob, bere şi vin de Vorniceni foarte bun, până după miezul nopţii. Cât de plăcut e să vezi cum se mai păstrează obiceiurile şi tradiţiile, foarte interesante şi cum se implică reprezentanţii comunităţii locale.

Prof. Gherman Gheorghe
iulie 2012

Etichete:

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2015 Revista Vorniceneanul.Toate drepturile rezervate.

Revista Vorniceneanul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.