Vorniceneanul

Bine aţi venit!Meniu

Eşti aici: Prima pagină // Fapte recente // Un obicei strămoşesc descris de Constantin Haisuc

Un obicei strămoşesc descris de Constantin Haisuc

Un obicei strămoşesc descris de Constantin Haisuc
Autor, Prof. Marcel Dupu

“NU IDEILE ÎN SINE SUNT INTERESANTE CI OAMENII
CARE LE PRACTICA SI LE TRAIESC”
MARIN PREDA

Într-o lume guvernată de fanteziile legendelor comerciale, apare un strop de concret ilustrat despre viaţa şi munca păstorilor din ţinutul nordic la Moldovei, mai exact, comuna Vorniceni, judeţul Botoşani.

Cartea «Oieritul din satul Vorniceni» reprezintă o descriere a oieritului din această parte a Moldovei, ca o necesitate a supravieţuirii locuitorilor de pe aceste meleaguri de-a lungul veacurilor.

Autorul a cuprins, în pagini valoroase, esenţa acestei îndeletniciri de pe vremea strămoşilor daci, subliniind sensibilitatea omului în directă colaborare cu natura.

Dând dovadă de profunzime, nu realizează doar o monografie despre oierit, ci oferă cititorului o fină introspecţie în universul românesc, pornind din zona natală unde a copilărit şi a trăit pe viu aceste evenimente.

Zugrăvirea obiceiurilor strămoşeşti privind păstoritul oilor, se încadrează într-o veritabilă artă pentru creaţia noastră populară, prin nesfârşita serie de fantezii, motive si combinaţii.

Mai mult decât atât, el este un creator de vers popular şi un culegător de tradiţii şi obiceiuri strămoşeşti, ignorate în ultima vreme.

Prin firea veselă, prietenoasă, uneori poznaşă, a reuşit să atragă, să adune date concrete despre oameni şi faptele lor, într-o notă de dinamism.

Vom întâlni pe parcursul cărţii date despre activităţile specifice păstoritului, programul anului pastoral, obiectele specifice din inventarul stânii, reţete culinare tradiţionale folosite de păstori pentru prepararea hranei, descrierea unor jocuri tradiţionale pentru copii, toate într-un limbaj de regionalisme care conferă lucrării autenticitate.
Hotărârea şi dârzenia l-au determinat să-şi ducă munca până la capăt, iar dragostea pentru tradiţia celei mai statornice dintre meserii i-a insuflat nobleţe si trăire sufletească.

Doar prin grija unor asemenea oameni, timpul necruţător şi tradiţiile devin prieteni şi se înlănţuiesc armonios, în pagini de istorie. /Iulie 2008

Etichete:

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2015 Revista Vorniceneanul.Toate drepturile rezervate.

Revista Vorniceneanul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.