Vorniceneanul

Bine aţi venit!Meniu

Eşti aici: Prima pagină // Fapte recente // Șfichiuitorul, în ianuarie 2017: Pentru salvarea satului și valorilor tradiționale

Șfichiuitorul, în ianuarie 2017: Pentru salvarea satului și valorilor tradiționale

Sursa primară: http://www.luceafarul.net/sfichiuitorul-in-ianuarie-2017-pentru-salvarea-satului-si-valorilor-traditionale

Nota autorului: E nevoie de a republica acest articol în această revistă, pentru că la începutul lunii decembrie din anul trecut o veche cunoștință, care muncește la o teză de doctorat, m-a rugat s-o ajut să se documenteze despre bisericile vechi din lemn, să vină și la Vorniceni și de aici să ajungă, dacă totuși are ocazia, la Casa Memorială ,,George Enescu” de la Liveni.
M-am făcut de râs, pentru că am străbătut satul pe șoseaua principală, pe unde, de la Biserica veche din lemn și până la Podul Ratuș, am găsit un drum mai rău ca în Evul Mediu. Această parte din Vorniceni, numită cândva ”satul nou”, pare pusă pe calea de a dispărea. 

Șfichiuitorul, în ianuarie 2017

Pentru salvarea satului și valorilor tradiționale

 

Impulsul pentru acest șfichi l-am primit de la jurnaliștii botoșăneneni: Botoșăneanul (www.botosaneanul.ro), Stiri Botoșani (www.stiri.botosani.ro) și Botoșaninews (www.botosaninews.ro).

http://www.botosaneanul.ro/breaking-news/rascoala-pe-1-ianuarie-sute-de-oamenii-cer-demisia-primarului-baricadat-in-casa-si-aparat-de-jandarmi-iesi-afara-javra-ordinara-video-galerie-foto/
,,[…]Sătenii din Corni sunt nemulţumiţi peste măsură de faptul că administraţia locală nu a organizat nici o petrecere publică cu ocazia trecerii în noul an. Oamenii erau obişnuiţi ca la final de an să aibă loc măcar o manifestare cu formaţii de urători şi interpreţi de muzică populară. Într-o mulţime de alte comune, de la Hilişeu şi până la Pomârla, primăriile au pus la cale astfel de acţiuni, însă la Corni păstrătorii tradiţiilor populare nu au avut nici un sprijin din partea Primăriei şi au trebuit să se descurce singuri.[…]. Să-i fie ruşine primarului! Toţi banii din sponsorizări au ajuns în buzunarul lui şi în alte sate! Primarul a ştiut să se ocupe de comună şi de locuitorii ei doar în perioada alegerilor, de fapt a ştiut să facă doar promisiuni. Cu aşa conducători, mai bine fără. Ruşine primarului şi conducerii Primăriei!!”, şi-a spus oful unul dintre protestatari. […] ”(Botoșăneanul).
http://stiri.botosani.ro/stiri/administratie/corni.html
http://botosaninews.ro/307398/eveniment/video-revolta-cetatenilor-din-corni-continua-primarul-isi-asuma-greseala-dar-nu-isi-da-demisia/

Și la Corni, și la Tudora, și la Vorniceni nu e de glumă!
Acești trăitori au ceva comun, care vin din trecutul lor: tradițiile populare, respectul pentru aceste valori, răbdarea și răbufnirea atunci când administrațiile neglijează năzuințele și nevoile lor.

Ceea ce s-a întâmplat, și încă nu e gata, la Corni, de fapt, nu e vorba de o ,,petrecere”, pe care primarul, neinspirat, nu a organizat-o la sărbători, ci o necesitate, o cerința ancestrală de trăire sufletească și nevoia conservării obiceiurilor, care se manifestă cu pregnanță în perioada sărbătorilor de iarnă. E ceva care vine din firea țăranului, sădită de legătura sa cu satul și pământul, o pornire care se declanșează la momentele mai importante din viața comunităților rurale.
Unii primari nu înțeleg rostul lor și nici măcar nu sunt ,,pe felie,, să profite de aceasta. Nu au viziunea de a stimula interesul și voința oamenilor pentru păstrarea tradițiilor românești.
Și acest lucru se întâmplă doar în comunitățile unde cei aleși ca primari nu au legitimitatea necesară, pentru că, și dau exemplu, și la Corni, și la Vorniceni primarii aleși la localele din 2016 nu li se justifică pretenția de legitimitate, deoarece au fost aleși cu aprox. 25% din totalul locuitorilor cu drept de vot. La Corni, primarul actual a fost ales cu 44,37%, la Vorniceni cu 40,86%, din cei prezenți la vot, deci cu aprox. 25% din totalul celor cu drept de vot. Și atunci, care e reprezentativitatea?

La Vorniceni, n-are treabă el cu drumul principal al satului, care zice că-i al județului. Și nu numai aici, ci toată partea de Nord-Est a județului e de invocat acum. Dar tu, dacă ai pretenții de bun administrator, caută o soluție personală, dacă nu găsești înțelegere și nu ai capacitatea de a-ți convinge șefii județului de necesitatea reparațiilor drumeagului ce străbate satul de la un capăt la altul. Adună oamenii, adă balast, piatra și nisip, și astupă gropile, bătucește adausul cu maiul. Dacă nu, cu capul tău, țăranii vor îndesa pământul, în groapă, în găurile pe care le uneltești împotriva celor peste 75% care nu te-au votat. Avantajul la numire și nu la alegeri vi l-a dat o lege prost făcută. E nevoie neapărat de un tur doi al alegerile locale pentru funcția de primar, pentru că așa, după cum am spus, poate ajunge primar un cetățean care nu are încrederea a peste 51% din locuitori arondați votului în cauză.

Mă bizui pe istețimea Senatorului proaspăt ales, Lucian Trufin, fost primar la Vlăsinești, dacă și-a dat deja demisia, să îndrepte această lege nepotrivită printr-o inițiativă izvorâtă din buna sa cunoaștere a specificul comunităților sătești și voința Domniei sale de a salva valorilor tradiționale, într-un cuvânt: ȚARINA noastră cea străveche.

Etichete: , , , ,

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2015 Revista Vorniceneanul.Toate drepturile rezervate.

Revista Vorniceneanul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.