Vorniceneanul

Bine aţi venit!Meniu

Eşti aici: Prima pagină // Diverse // ŞCOALA VORNICENEANĂ. Secvenţe monografice – Vorniceni, jud. Botoşani (1)

ŞCOALA VORNICENEANĂ. Secvenţe monografice – Vorniceni, jud. Botoşani (1)

Sursa primară: www.luceafarul.net

ŞCOALA VORNICENEANĂ

 Secvenţe monografice – Vorniceni, jud. Botoşani (1)

            MOTO:  ”Școala cea mai bună e aceea în care și școlarul învață pe profesor”                                                                                                            Nicolae Iorga

Din documentele istorice aflăm că până la începutul sec. al XIX-lea în majoritatea satelor din Moldova, singurii care cunoșteau scrisul și cititul erau preoții și posibil o parte din slujbașii de la curțile boierești. Nici chiar vornicul satului nu știa sa scrie și să citească. În asemenea împrejurări se punea tot mai mult problema înființării unor școli primare prin care urma a se asigura răspândirea științei de carte în rândul populației sătești și în primul rând, în masa copiilor de 8 – 12 ani.

Pentru a cunoaște momentul când a apărut prima școală în satul Vorniceni, ca instituție socială educativă, a fost necesar să cercetăm o serie de documente istorice scrise și nescrise care au apărut de-a lungul anilor. Cercetând aceste documente ne-am propus să prezentăm cele mai importante momente din istoria școlii vornicenene.

Satul Vorniceni este situat în nord-estul României, în partea central-nordică a județului Botoșani și aparține în întregime Câmpiei Moldovei, un ținut cu dealuri și coline domoale, aflat în bazinul hidrografic al Ibănesei și al Jijiei. Comuna Vorniceni este unitate teritorial-administrativă ce cuprinde 3 sate: Vorniceni, Dealu-Crucii și Davidoaia, având o lungime de 5 Km și o lățime în mijlocul său de 3 km. Satul Vorniceni este unul dintre cele mai vechi din Moldova iar numele său este atestat documentar în uricul din 28 decembrie 1428 dat de către Alexandru cel Bun. Prin uricul lui Ștefan Voievod (unchiul lui Ștefan cel Mare) din 18 februarie 1445, se vorbește de o danie de sate făcută Mânăstirii Humorului, din care ”un sat supt Dumbrava înaltă, anume Dvorniceani”. Fiind un domeniu mănăstiresc, satul Vorniceni se bucura de un ordin din anul 1863 al Ministerului de specialitate care prevedea că pe moșiile mănăstirești și în târguri să se înființeze școli primare. La 25 noiembrie 1864, în vremea lui Alexandru Ioan Cuza, care a pus bazele unui stat românesc modern, a fost promulgată Legea Instrucțiunii Publice, ce a fost pusă în aplicare în fostul județ Dorohoi, din care făcea parte și satul Vorniceni, la 1 septembrie 1865. Despre importanța acestei legi, domnitorul AL. I. Cuza declara următoarele în fața celor două grupe legiuitoare: ”și astfel nu mai târziu decât într-un an, pe toată suprafața României, nu va exista un singur oraș, orășel sau sat, să nu aibă școala sa care să nu poată îndestula tânăra generație cu pâine intelectuală. Eu țin numaidecât ca fiecare să știe în curând a scrie și a citi”. Principiile de bază ale acestei legi erau: obligativitatea învățământului și gratuitatea sa. […].

Articol complet la: http://www.luceafarul.net/scoala-vorniceneana-secvente-monografice-vorniceni-jud-botosani

 

Etichete: , ,

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2015 Revista Vorniceneanul.Toate drepturile rezervate.

Revista Vorniceneanul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.