Vorniceneanul

Bine aţi venit!Meniu

Eşti aici: Prima pagină // Diverse // Replică, ELECTORALEI

Replică, ELECTORALEI

Replică, ELECTORALEI

Un comentariu de Ion N. PANAITESCU
http://vorniceneanul.ro/costica-bagu-electorala

 

La o primă lectură a textului mi-a venit să zic: „Bravos musiu Costache! arde-i pe mocofani! Așa le trebuie, mama lor de ampotrofagi! [Rog onor cititorul, a citi și pronunța, numele distinsului meu coleg, franțuzește – Costaș, cu accente pe dentala „t”!] La a doua lectură însă, văzînd și că astăzi, sfânta zi de duminică, o mulțime de mai multe tante mai în etate așa – cam între două și trei vârste – și mai mulți neni – de sex opus – mergea, toți, la școala generală din cartierul meu m-a cuprins groaza. Să vezi, mi-am zis, ăștia au citit toată noaptea la poemele lui Costache [soiez vous attentif a la prononciation de cet nom, accentuez s-yl vous plaît sur la dentalle „t”] și înflăcărați de lirica sa de bardă și baricadă au ieșit buluc în stradă [mă rog, nu chiar, erau pe totuar și nu dădeau buzna, dar mai știi cum reacționează mulțimea exaltată poetic?] și să vezi că vor face dreptate mai al dracului, Doamne Iartă! decât D.N.A.-ul. [Păi, dacă e insensibil și nu se dedulcește la poeme!] Când colo, ce să vezi? Mi-a răcnit o mamaie, văduvă de toată dantura și surdă ca Președintele Băsescu la farmecele lui Ponta, că toată ceata lor gălăgioasă tocmai a ieșit după, „trezire din moarte fi meve la avort”. Aaaoooleu! Păi, cum așa? Mi-a tradus unul, tânăr, viguros, de vreo 85 de cotolani, că tante a lui a vrut să zică altceva: „A ieșit, după trei zile, de la moaștele [unui sfânt chinez și acum] merge la vot” După a treia lectură a imprecației m-am deslușit. Toți votanții din urbea mea învățaseră pe dinafară poemul și, după ce au jurat să-l transmită folcloric generațiilor viitoare, s-au dus la vot cântînd căci, între timp, unul dintre marii noștri compozitori de cîntece patriotice – i-am uitat numele – l-a pus pe muzică. La ora zece, urnele s-au închis în toată țara – mai puțin alea din străinătate care se vor închide după 16 noiembrie – întrucât astfel cum transmit toate agențiile internaționale de presă, un miracol a făcut ca tot poporul român să voteze în numai trei ore!
Eu știu, deja rezultatul. Din primul tur, a ieșit președinte unul de-al nostru.
Te-mbrățișez Costache! Ave!

Etichete:

4 comentarii la acestă însemnare

  1. Asa-i musiu John,lirica asta de ,, barda” trebuie musai s-o citesti de doua trei ori ca sa o poti ,,mistui”(asta daca n-apucasi sa frunzaresti cateva ,,almanahe”).Ce sa-i faci,noi ,,plebeii” suntem mai ,,bolovanosi”.Dar stii ce spunea un mare poet : ,,Critici voi, ca flori desarte…”. Te imbratisez si eu cu aceeasi dragoste… de tara! AVE!!!!!! P.S. Sper ca nu te-ai simtit lezat.

  2. Dragul meu, știi prea bine că despre lirica „de bardă”[ceva de genul, „..în stâncă voi lovi cu barda/ … băieți aceasta este arta”] pomenește într-un vers de-al său și Mihai Beniuc – poetul baricadelor – cum l-a numit G. Călinescu în discursul de răspuns – la sărbătorirea, în sala Ateneului – a celei de-a 65-a aniversări a nașterii sale or, eu am șarjat amical asemuind creația ta, poeziei epice și militante a fostului meu profesor de psihologie genetică de la Universitatea București. Întâi. Al doilea, știu că poeții sunt gingași la orice adiere critică pe care o tratează de scandal cu asainat dar, te asigur, eu mă pricep la critica literară tot atât de bine cât pricepea Trăsnea „cumplitul meșteșug de tâmpenie” pe care îl numea gramatică încât, dacă zici că am făcut, ieri, astfel de critică, eu abia astăzi aflu. Al treilea, ai bunătatea să crezi, măcar tu, care îmi ești amic, că textul de ieri, sfânta zi de duminică, e adevătat. În esență, niște tante cu damf de efuziuni afuzaline, cum zicea marele Trifan Decebal Ștefan Neagu, zbierau ca mâțele în rut, ceva nedeslușit despre „…’tu-le muma-n cur de hoți …” ocazie cu care am aflat că băuseră tot formolul din moaștele unui sfânt chinez pe care îl va canoniza Patriarhia și că, precum am mai zis, se duceau la vot că era cazul. [ a nu se citi sau înțelege „Seduceau la votcă. Era cazul”.] Tot derutat, am mai scris că urnele s-au închis la ora 10 dar am uitat să precizez că era vorba despre urnele funerare în care, chinezii supărați și fără picătură de spirt conservant – căci la noi, de votare, nu se vinde alcool – l-au băgat pe șaolinul lor și duși au fost. În aceste împrejurări confuze am crezut că panaramele alea de babe ghiurghiulue or fi citit poezia ta care, după cum au stabilit genialii savanți bulgari, în combinație cu alcoolul devine mortală. În fine retractez zvonul pe care, din neghobie, l-am răspândit ieri: N-au câștigat ai noștri, au câștigat tot ai lor… Costică, pune mâna pe condei! Arde-i pe mocofani!

  3. Aferim efendi.Comme voulez vous.Nici eu nu am pus prea mult la stomac ceea ce ai spus ,mai ales ca apelativul de ,,poet”cu care m-ai gratificat e foarte,foarte mult spus.Au fost doar niste ganduri pe hartie care s-au nimerit sa si rimeze.In rest,multa stima.

  4. Dacă întradevăr domnu Costică mata eşti colegul meu de liceu,mă bucur foarte mult că poţi să-ţi aşterni gândurile pe versuri.Mai ales că te susţine cătinel şi domnul Ionel de la Bucureşti cu verva lui obişnuită.Să sperăm că pe la Vorniceni va veni un primar care să ne poată atrage şi pe noi cei plecaţi aiurea prin astă ţară minunată.Domn Costică te salutez şi chiar vreau să te văd în carne şi oase.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2015 Revista Vorniceneanul.Toate drepturile rezervate.

Revista Vorniceneanul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.