Vorniceneanul

Bine aţi venit!Meniu

Eşti aici: Prima pagină // Diverse // Propietatea obștei ,,violată”, propietatea individuală pierdută prin crimă

Propietatea obștei ,,violată”, propietatea individuală pierdută prin crimă

Da așa stau lucrurile, de ceva vreme, în Vorniceni.

Vorniceneanul nu are dreptul de a folosi şi a se bucura în linişte de propietate sa, drept consfinţit şi în  Constituție.

Propietatea obștei în Vorniceni nu poate fi a obștei pe moment ce iazurile au fost concesionate altora decât celor ce trăiesc acolo, fondul cinegetic este folosit de ,,hoarde” precum în timpul popoarelor migratoare. Apele și bălțile, fondul forestier sunt ale obștei sătești, dar de fapt alt cineva beneficiază de fructul lor.
Și nu ar fi aceasta o problemă, dacă și puținul pe care îl mai are vorniceneanul, ca proprietate individuală, să-l poată folosi în liniște.
Un animal pe lânga casa omului sărac este o mângâiere, o alinare și ține necăjitului și de foame, dacă vreți! Omul simplu se simte mulțumit și împlinit, chiar dacă își rupe de la propria gură și dă unui animal.
Dar, se vede, că nici acest minim drept lasat de la bunul Dumnezeu și statuat prin lege, nu mai poate fi al saracului. Vin janpanii lacomi și ți-l fură sau ți-l distrug prin impușcare.
Cine le poate da acest drept? Cum pot voniceneni să suporte aşa ceva?!
Cum pot vornicenenii să accepte că este legală o asemenea faptă necreștină?! (n.r. vezi declaraţia prefectului!)

Ani de-a rândul vorniceneanul este supus la asemenea tratamente criminale și discriminatorii. Fondul de vânătoare nu poate exista decât pe proprietatea obștei și pe proprietățile individuale laolaltă. Legile care guvernează  fondul cinegetic sunt depășite!

Domnule primar, intrați-vă în atribuții!
Convocați Consiliul local, adunați cetățenii comunei și hotărâți să se curme asemenea ilegalități.
Cereți Instituției Prefectului, ca reprezentanții săi să intre în legalitate! Cereți-le să să se abțină a se mai pronunța despre asemenea infracțiuni! Aceasta treabă este de competența instanțelor judecătorești.
Folosiţi-vă de dreptul de preemţiune, un drept legal, şi anulaţi toate contractele de concesiune ale proprietăţii obşteşti, care sunt convenite ilegal şi în dauna comunităţii. Aceste atribute de a da în folosinţă fondul de vânătoare, fondul silvic, iazurile, bălţile, izvoarele, apele curgătoare, bogăţiile subterane să fie ale comunităţii.
Obştea sătească să hotărască soarta lor, nu alţii!
Ajutaţi pe acei nevoiaşi, victime ale măcelului canin de zilele trecute, să ceară judecată şi dreptate Justiţiei! Nu lasaţi pe orice funcţionar neavenit de la judeţ să-şi bată joc de amărâţii din sat. Amenda dată acelui nevinovat de soarta ce i-a fost hărăzită, trebuie îndreptată spre acei ce apără ilegalitate prin declaraţii şi fapte neadecvate.
Făptașii celor întâmplate zilele trecute în Vorniceni să fie chemați în judecată și să răspundă, iar familia respectivă să fie despăgubită material și moral.

Sperăm ca, de această dată, voniceneni să aibă înţelepciunea de a fi uniţi în faţa hoardelor ce năpăstuiesc mişeleşte pe câmpurile, apele şi drumurile satului.

 

1 comentariu la acestă însemnare

  1. ferariu ioan spune:

    Totul se filtrează prin judecată. Dar judecata trebuie să fie dreaptă , în America este curte cu jurați ….la noi trebuie ființată curtea cu asesori populari … Cum este acum DICTATURĂ – nu va fi dreptate populară.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2015 Revista Vorniceneanul.Toate drepturile rezervate.

Revista Vorniceneanul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.