Vorniceneanul

Bine aţi venit!Meniu

Eşti aici: Prima pagină // Fii din Vorniceni // Profesorul Ovidiu Corleciuc se află de peste 10 ani în fruntea comunei Vorniceni

Profesorul Ovidiu Corleciuc se află de peste 10 ani în fruntea comunei Vorniceni

vorniceni-copy-300x225Profesorul Ovidiu Corleciuc se află de peste 10 ani în fruntea comunei

Autor, Gabriel BALAŞA

Aşezată în partea de nord a judeţului Botoşani, la 38 kilometri de municipiul reşedinţă de judeţ şi 27 kilometri de municipiul Dorohoi, comuna Vorniceni se întinde pe o suprafaţă de 6 000 de hectare. Alcătuită din satele Vorniceni, Dealul Crucii şi Davidoaia, sate ce însumează aproximativ 4 500 de locuitori, comuna este poziţionată în Câmpia Moldovei, pe valea pârâului Ibăneasa, afluent de pe stânga al râului Jijia. Prima atestare documentară despre satul Vorniceni este strâns legată de existenţa celor cinci stejari seculari, supravieţuitori din Dumbrava Înaltă, prezenţi şi azi pe podişul dinspre satul Cordăreni. Despre codrul din Dumbrava Înaltă vorbesc documentele din timpul lui Alexandru cel Bun, Ştefan cel Mare, iar mai târziu, din timpul lui Ştefăniţă Vodă, Petru Rareş şi Simeon Movilă. Prin unicul lui Ştefan Voievod, unchiul lui Ştefan cel Mare, din 18 februarie 1445, scris în limba sârbă, se menţionează de o danie de sate „făcută Mănăstirii Homorului”, din care „un sat supt Dumbrava Înaltă, anume Dvornicenii”. Astăzi, activităţile specifice zonei sunt creşterea animalelor şi cultura plantelor, principalele activităţi economice ce se derulează la Vorniceni fiind: comerţul, alimentaţia publică, morăritul şi agricultura. Printre obiectivele turistice ale Vornicenilor, la loc de cinste stă Biserica din lemn Sfântul Dimitrie, un monument istoric de datează din secolul al XVII-lea, alături de Punctul arheologic Ibăneasa şi vestigii ale Culturii Cucuteni.

Investiţii de durată pentru infrastructura comunei Vorniceni

Din punct de vedere administrativ, de peste zece ani, în fruntea comunei se află profesorul Ovidiu Corleciuc, un primar aflat la al treilea mandat consecutiv şi care a câştigat pentru prima dată simpatia majorităţii vornicenenilor în vara anului 2000. De atunci, primul gospodar al Vornicenilor s-a străduit să-şi aducă contribuţia la dezvoltarea zonei, la crearea de noi investiţii. Revenind la anul în curs, l-am întrebat pe primarul Ovidiu Corleciuc cum a fost 2010. „Am avut un buget bun care ne-a asigurat strictul necesar, cu excepţia faptului că, pentru ultimele trei luni ale anului, am rămas fără bani în contul asistenţei sociale, aspect ce pare a fi un caz general la nivelul întregii ţări. Pot spune că am făcut economii importante la bugetul local, evitând o serie de cheltuieli curente. Ne-am axat mai mult pe investiţii, astfel că şase miliarde lei vechi au fost alocaţi pentru noul sediu de Primărie, o construcţie demarată în 2008. După cum se poate observa, sediul a fost finalizat, iar pe 30 noiembrie, de Sfântul Andrei, vom sfinţi noua clădire. Pentru a avea un sediu corespunzător de primărie, am accesat un proiect cu fonduri europene, de aproximativ 4,6 miliarde lei vechi, prin Programul Operaţional de Dezvoltare a Capacităţi Administrative (PODCA), singurul proiect de acest gen accesat în judeţul Botoşani. Am semnat cererea de finanţare şi am primit 860 milioane lei vechi avans. Au fost organizate licitaţiile corespunzătoare, urmând derularea efectivă a proiectului pe parcursul unui an calendaristic. Urmează achiziţionarea materialelor consumabile, a echipamentelor de calcul şi organizarea unor instruiri cu personalul propriu din administraţia locală. Din păcate avem o problemă cu noul sediu. În documentaţia făcută nu am prins sume pentru achiziţionarea de mobilier, aproximativ 500 milioane lei vechi. Menţionez că noul sediu de primărie are 20 de camere. Am făcut apel şi la parlamentarii noştri pentru a ne ajuta în acest sens, prin găsirea unei soluţii cu cei de la Ministerul Finanţelor. Tot în acest an, trei miliarde lei vechi au fost plătiţi ca dobânda la bancă pentru proiectul câştigat la Măsura 322, din cadrul Fondului European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (FEADR). Cu acest proiect, în valoare de 2,5 milioane euro, am reuşit reabilitarea prin asfaltare a şapte kilometri de drum comunal, între satele Dealul Crucii şi Davidoaia şi în localitatea reşedinţă de comună, lucrări care sunt deja finalizate. Şi tot la Măsura 322 am prevăzut achiziţia de utilaje pentru întreţinerea infrastructurii comunei, printre acestea fiind un buldoexcavator, un autogreder etc.”, ne-a spus edilul şef al Vornicenilor.

Şi totuşi, în ciuda realizărilor din 2010, primarul Corleciuc are o mare nemulţumire, pe deplin justificată: „Din bugetul alocat iniţial în acest an, din sumele trimestrului patru, ne-au fost retrase cinci miliarde lei vechi. În aceste condiţii sunt în imposibilitatea de a efectua plăţi, pentru lunile noiembrie şi decembrie, pentru: rata la bancă, asistenţă socială, energie electrică, telefon. Este o situaţie dificilă pentru care musai trebuie găsită o soluţie. O altă supărare personală a fost cauzată de faptul amânării unui proiect pentru care m-am zbătut foarte mult. Deşi am obţinut punctaj maxim pentru reabilitarea drumurilor de exploataţie din extravilan, proiect de un milion de euro, la Măsura 125 din FEADR, alături de alte comune din judeţul Botoşani nu ni s-a aprobat finanţarea. Dat fiind faptul că s-a făcut o mare nedreptate, am înţeles că se intenţionează să se revină asupra deciziei şi să primim finanţarea în 2011. Tot în acest an am reuşit să aducem piatră şi să pietruim drumurile din satele Vorniceni şi Davidoaia. Cu fonduri de la Banca Mondială, la Dealul Crucii am pietruit 1,2 kilometri de drum. La ora când stau de vorbă cu dvs, în comună sunt pietruite peste 90% din drumurile comunale şi săteşti. Din păcate, nu s-a făcut nimic pentru reabilitarea actualului drum naţional, DN 29 F, fost DJ 298, Vorniceni – Cristineşti, care are 30 kilometri. Acest drum arată jalnic, este plin de gropi şi nu se găsesc de ani buni fonduri pentru reparaţii, deşi este un traseu foarte important în zonă. Din punct de vedere social, în acest an ne-am confruntat cu o mare problemă. Dacă în 2009, la Vorniceni 1 400 de familii au beneficiat de ajutoare de căldură, acum, din cauza condiţiilor de finanţare foarte aspre, doar 140 de dosare au fost întocmite”.

Învăţământul şi cultura ocupă un loc important

Fiind cadru didactic, primarul Ovidiu Corleciuc a acordat o importanţă deosebită învăţământului şi culturii din comună. Şi în 2010, ca în fiecare an, s-a preocupat pentru asigurarea combustibililor pentru perioada sezonului rece în toate cele cinci şcoli din comună, pe lângă care funcţionează şi patru grădiniţe. La şcoala nr 1 Vorniceni, grădiniţa a fost construită recent pentru două grupe de copii, din fonduri locale. „În toate unităţile de învăţământ au fost efectuate lucrări de modernizare pentru derularea activităţii la standarde europene. La fiecare început de an şcolar am efectuat reparaţii curente şi am asigurat condiţii optime de derulare a procesului de învăţământ. Printre profesorii de frunte ai comunei se numără doamna Sena Ungureanu, o profesoară de matematică cu rezultate foarte bune obţinute de elevii săi la examenele de capacitate. Toată aprecierea şi pentru colectivul şcolii nr 3 Vorniceni, condusă de directorul coordonator Florin Jijie”, a mai spus primul gospodar al comunei.

 La loc de cinste, la Vorniceni stă publicaţia trimestrială Vorniceneanul, o revistă color al cărei prim număr a fost editat la 26 octombrie 2009. Revista, apărută prin grija unui fiu al comunei, directorul Ion Istrate, este unicat în peisajul publicistic din mediul rural botoşănean. Director al editurii Agata din Botoşani, Ion Istrate a adus în paginile revistei personalităţi ale Vornicenilor care de-a lungul anilor şi-au adus contribuţia la promovarea valorilor locale. În ultimul număr al publicaţiei, Gheorghe Gherman este „Omul ocrotit de Dumnezeu – profesorul oştean şi proteguitorul tradiţiei şi spiritului vornicenean”.

 Un proiect de viitor al primarului Ovidiu Corleciuc, cu implicaţii sociale şi culturale în viaţa comunităţii este cel privind înfrăţirea cu localitatea Vorniceni din raionul Străşeni din Republica Moldova. În acest an, cei din conducerea administrativă a Vornicenilor de dincolo de Prut au trimis o scrisoare invitaţie primarului Ovidiu Corleciuc în care, printre altele, se menţionează: „Satul Vorniceni din Republica Moldova este o localitate pitorească situată în inima codrilor lui Ştefan cel Mare, înfiinţată în 1420 şi ocupă o suprafaţă de peste 3 500 hectare, cu 2 113 gospodării şi 5 400 de locuitori. Sperăm să reuşim să atingem coardele sufletului dvs şi să vă convingem că înfrăţirea acestor localităţi este vitală pentru toţi. Vă invităm să ne vizitaţi locurile pitoreşti şi istorice. În numele conducerii administraţiei, semnează consilierul local Vladimir Angheliu şi Rodica Jereghi – secretarul Consiliului local Vorniceni”. În legătură cu invitaţia moldovenilor din raionul Străşeni primarul Corleciuc a spus că din cauza problemelor nesfîrşite din 2010 nu a putut onora invitaţia de dincolo, „dar cu siguranţă în primăvara anului viitor voi merge la Vornicenii Republicii Moldova pentru a semna un protocol de colaboare şi înfrăţire”. Solicitat să transmită un mesaj către consătenii săi, primarul Ovidiu Corleciuc a spus: „Consider că de peste zece ani, de când sunt primar, mi-am onorat toate promisiunile făcute către locuitorii comunei. M-am străduit să fac tot ce este omeneşte posibil ca lucrurile să se mişte într-o direcţie bună şi oamenii să fie mulţumiţi. Şi prin intermediul ziarului dvs, doresc să menţionez colaborarea bună pe care o am cu viceprimarul Ion Ungureanu, cu toate cadrele didactice din Vorniceni, cu consilierii locali. Pentru anul viitor, îmi doresc o fundamentare eficientă a bugetului, prioritară fiind continuarea investiţiilor. Doresc reabilitarea din temelie a Căminului cultural, pentru care există deja întocmit studiul de fezabilitate. Voi lupta în continuare ca să construim o sală de sport pentru că este nevoie de aşa ceva la Vorniceni. Vechiul sediu al primăriei va fi transformat în dispensar uman şi pot să vă spun că suntem în căutarea unui medic stomatolog. În rest, doresc multă sănătate tuturor şi să fie alături de noi pe 30 noiembrie la sfinţirea noului sediu al Primăriei Vorniceni.

Sursa:

http://informatorulmoldovei.ro/profesorul-ovidiu-corleciuc-se-afla-de-peste-10-ani-in-fruntea-comunei/

Etichete:

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2015 Revista Vorniceneanul.Toate drepturile rezervate.

Revista Vorniceneanul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.