Vorniceneanul

Bine aţi venit!Meniu

Eşti aici: Prima pagină // Fapte recente // PATRIMONIU ARHEOLOGIC.RAPORT DE CERCETARE ARHEOLOGICA PREVENTIVĂ (Pod Ibăneasa – Vorniceni)

PATRIMONIU ARHEOLOGIC.RAPORT DE CERCETARE ARHEOLOGICA PREVENTIVĂ (Pod Ibăneasa – Vorniceni)

PATRIMONIU ARHEOLOGIC
RAPORT DE CERCETARE ARHEOLOGICA PREVENTIVĂ
în perimetrul investiţiei
„Construirea barajului hidrotehnic pentru prevenirea inundaţiilor în zona de vărsare a Ibănesei in Jijia – Vorniceni – Pod Ibăneasa”(5)
Autor, Maria Diaconescu
Sursa: Revista Forum Cultural (Botoșani), Anul XII, nr. 3, septembrie 2012 (46)

Complexul nr. 18 (cenusar din epoca bronzului)
A fost surprins pe lungimea S VIII
între metrii 24 – 49 la adâncimea de 0,15 pe latura nordică şi 0,26 cea sudică, grosimea acestuia fiind de variabilă: între
0,20 – 0,30 spre capete şi 0,40 – 0,50 în partea centrală m. Cenuşarul a avut o formă ovală, lungimea peste 26 m şi lăţimea de cca. 12 m. Pe lângă cenuşa ce-o conţinea s/a mai fost descoperit un bogat material osteologic, unelte, obiecte de podoabă şi arme de os – împungătoare, ace, pandantive de os rotund, ovoidal ,vârf de săgeată, bronz, silex, fragmente ceramice cucuteniene şi din epoca bronzului.
Gropile menajere
Acestea au apărut în stratul de cultură cucutenian, fiind iniţial gropi din care s-a extras lutul necesar pentru realizarea construcţiilor, a ceramicii şi umplute apoi cu resturi menajere. Forma acestora este în general rotundă sau ovală, adâncimea acestora fiind variabilă. Despre gropile de ofrandă descoperite în aşezare s-a amintit în contextul locuinţelor cărora le-au aparţinut.
Groapa nr. 1
S-a descoperit în SI, în caroul 5-6, are un diametru de 1,05 şi ajunge la adâncimea de -0,90m.Conţinutul constă în fragmente ceramice diverse, câteva oase,
şi o cantitate apreciabilă de cenuşă ,
chirpic.
Groapa nr. 2
S-a aflat în caroul D, aflat în prelungirea SI, mai mică decât precedenta, cu diametrul de 0,80 şi adâncimea de -0,90 m.Groapa a fost umplută mai ales cu material osteologic, coarne de cerb, fragmente ceramice, cenuşă, două statuete antropomorfe , două râşniţe de gresie.
Groapa nr. 3
A fost surprinsă în SII, carourile
20-22, de formă ovală, cu diametrul
cuprins între 1-1,50m, la adâncimea de –
0,45 şi ajunge până la -1,2om. S-au găsit puţine materiale arheologice : – un fragment de statuetă antropomorfă, un fragment de căpăcel canelat şi câteva lame de silex. Conţinea în schimb multă cenuşă, cărbuni, şi chirpic.
Groapa nr. 4
Descoperită în caroul 20 al SI, modestă, a fost umplută cu pământ de culoare cafenie ce provenea de la diferite material organice, şi un strat de cenuşă. La acestea se daugă resturi osteologice şi câteva fragmente ceramic, silex.
Groapa nr. 5
A fost groapa menajeră a locuinţei nr. 5 şi era situată la N de aceasta. Avea diametrul de 1,90 şi a ajuns până la adâncimea de -1,30m. Pe lângă cenuşă, materiale osteologice, pietre groapa a conţinut şi un bogat material ceramic din vase de forme şi dimensiuni diferite: vase

de provizii, capace, pahare, străchini, vase suport. Dintre unelte amintim o spatulă de os, frumos finisată, ruptă în partea activă, unelte de silex.
Groapa nr. 6
A fost descoperită în zona de N a locuinţei nr. 6, şi este anterioară acesteia. Avea formă alungită, profil în formă de
sac, dimensiunile sale fiind de 2,60/1m şi
a ajuns până la adâncimea de -1,60m. Pământul din această groapă este amestecat, pământ galben cu lentile de brun cafeniu , pigment de chirpic. Din inventarul gropii enumerăm: o statuetă antropomorfă fragmentară, aşchii de silex, pietre diverse, două percutoare fragmentare, fragmente ceramice, iar pe fundul gropii era depus ritual un vas întregibil.
Groapa nr. 7
A fost deasemeni suprapusă de locuinţa nr. 6. Aproape rotundă, groapa avea diametrul de 1,50, şi a ajuns la adâncimea de -1,25 m. Conţinea fragmente ceramice al unor vase de dimensiuni medii şi mici intercalate cu straturi de pământ afînat datorită prezenţei cenuşii, lentile de pământ galben.
Groapa nr. 8
Este mai mult o alveolare descoperită în SX, în limitele carourilor
27-28. Conţinea fragmente ceramice, două topoare fragmentare, un împungător de os, câteva oase într-o depunere cenuşoasă.
Gropa nr. 9
S-a găsit sub nivelul locuinţei nr. 6,
pe latura de N-E, rotundă, cu diametrul de
1,50, a ajuns la adâncimea de -1,60m, anterioară construcţiei, este o groapă menajeră obişnuită. Era căpăcită cu resturi de la diferite construcţii dezafectate, iar sub acestea s-au găsit fragmente ceramice, o răşniţă de dimensiuni mai mari (80/90), resturi osteologice. Acestea se împuţinează pe măsură ce groapa se adânceşte, pe
fundul acesteia aflându-se un strat de
cenuşă gros de cca 15 cm.
Groapa nr. 10
Aproape de latura estică a locuinţei nr.7 a apărut cu dimensiunile de 0,8o/1,10, şi adâncimea de -1,4om.Pe lângă cenuşă, cărbune, fragmente de chirpic, groapa conţinea căteva fragmente de vatră
portativă, fragmente ceramic e
caracteristice fazei A-B, oase.
Groapa nr. 11
S-a găsit în SVIII, între carourile
15-16, rotundă, ajunge la adâncimea de –
0,90 m. Conţinea bucăţi mici decărbune, oase, coarne de cerb şi bour, ceramic diversă, neântregibilă. Pământul din aceasta era foarte tasat, de culoare brun- gălbuie.
Groapa nr. 12
A fost secţionată de SXI, în limitele carourilor 3o-31,20, fusese umplută cu pământ cafeniu deschis amestecat cu galben.Pe lângă fragmentele ceramic, se mai găsesc unelte de silex, oase, chirpic. Remarcăm faptul că aici sunt puţine oase iar fragmentele ceramice sunt disparate, din vase diferite.Adâncimea sa -1,45m.
Groapa nr. 13
A apărut deasemeni în SXI, între carourile 43-44, fiind mai mult o alveolare ce ajunge la adâncimea de -0,90m. Conţinea diferite fragmente ceramic e de la vase de dimensiuni medii şi mici.
Groapa nr. 14
A fost surprinsă între carourile 36-
38 şi ajunge la adâncimea de -1,70m. In pământul amestecat brun deschis şi galben s-au găsit fragmente ceramice, oase, chirpic.
Groapa nr. 15
S-a aflat în capătul de est al SXI, între carourile 14,20-15,80, ovală, ajunge la adâncimea de -0,60m. Conţine puţine fragmente ceramic, un fragment de figurină antropomorfă, resturi osteologice.
Groapa nr. 16
A fost surprinsă parţial între carourile 30-32 , în SXI, avea baza la adâncimea de -1,50m. Pământul de umplutură era cafeniu închis.Conţinutul acesteia cuprindea fragmente ceramic de la vase mici şi mijlocii, vârfuri de săgeată, aşchii de silex, fragmente de râşniţă,
figurine antropomorfe fragmentare, pietre,
resturi osteologice.
Groapa nr. 17
Este gropa menajeră a locuinţei nr.
12, şi s-a găsit în SXII, între carourile 8-
9,3o, ajunge la adâncimea de -0,60m. Pământul de umplutură este brun-gălbui. Inventarul său e compus din fragmente ceramic disparate, puţine, probabil nu se vor întregi.
Groapa nr. 18
S-a aflat pe traseul SXI, în carourile
76-78, ajunge la adâncimea de -1 m. Pământul de umplutură este de culoare cafenie. Conţinea destul de puţine materiale, oase de bovine, un corn, fragmente de la vase suport.
Groapa nr. 19
S-a aflat în acelaşi SXI, între carourile 37,50-39, adâncimea de -1,70m. Pîmântul de umplutură e negru, uşor, amestecat cu cenuşă. Conţinutul său e format din chirpic, fragmente ceramice de la diverse vase, neântregibile, oase, pietre .
Vedere generală asupra sitului de la Vorniceni – Pod Ibăneasa
Vedere generală asupra sitului de la Vorniceni – Pod Ibăneasa
Vedere asupra L 8 (sitului de la Vorniceni – Pod Ibăneasa)
Vedere asupra L 8 (sitului de la Vorniceni – Pod Ibăneasa)

Vetre L 15 (sitului de la Vorniceni – Pod Ibăneasa)
Vetre L 15 (sitului de la Vorniceni – Pod Ibăneasa)

Etichete:

1 comentariu la acestă însemnare

  1. Interesant, astept si alte articole pe aceasta tema.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2015 Revista Vorniceneanul.Toate drepturile rezervate.

Revista Vorniceneanul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.