Vorniceneanul

Bine aţi venit!Meniu

Eşti aici: Prima pagină // Fapte din trecut // Vorniceni. Omagiu eroilor: Ursache Costache și Ursache C. Costache

Vorniceni. Omagiu eroilor: Ursache Costache și Ursache C. Costache

Consemnat de Ion Istrate

Omagiu eroilor: Ursache Costache (tatăl)  și Ursache C. Costache (fiul)

Ursache Costache a fost declarat, prin ordin de front, erou în luptele de la  Mărășești.
S-a întors acasă fără un picior.
Ca răsplată pentru actul de eroism din Primul Război Mondial, ca veteran și invalid de război, a primit 5 ha de teren în marginea satului Vorniceni, în locul numit Caradica, unde a plantat pe toată suprafața vita de vie dintr-un soi adus din dealurile Cotnarului. In partea de nord, la marginea viei a plantat nuci, croind o alee unde staționau carele în timpul culesului strugurilor.

Ursache C. Costache, fiul lui Costache și Frăsina, născut la 17 iunie 1909, în Vorniceni, a participat la luptele pentru eliberarea Basarabiei și la Cotul Donului –  în Al Doilea Război Mondial.  Tunar, artilerie grea, Regimentul 29 Artilerie, a susținut focul unui atac al armatei române și a fost rănit, situație care i-a provocat spargerea timpanelor, surzind. A fost clasat la data de 16 iunie 1943 și trimis acasă (Certificat nr.71314). La 23 aug. 1944 (Certificat nr.708329) a fost ridicat de la domiciliu de trupele sovietice, în urma unui denunț făcut de Nizu (lumea din sat îl știe cine a fost). La Kiev – Ucraina s-a desprins din coloana de prizonieri pentru a aduna niște coji de cartofi, dintr-o groapa de gunoi. Un sătean de-al său (JC), care ajuta santinelele rusești, l-a lovit cu piciorul în piept. Linșat la pământ, fără a putea să urmeze coloana, Costache C. Ursache a fost secerat cu focuri de pușcă mitralieră de către santinelele sovietice care supravegheau convoiul de prizonieri români . Unii martori au menționat (Hot. Judecătoriei Dorohoi) că a fost înmormântat în cimitirul din Tarnitza Kiev – Ucraina. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Din suprafața de vie Costache Ursache (tatăl)  i-a dăruit fiului Costcahe C. Urscahe 2,5 ha, care prin succesiune de moștenire, 400 mp o stăpânesc acum, în semn de omagiu adus bunicului meu, din partea mamii.
Cu aceeași pioșenie, de înalt respect, încerc să distribuie, pe unde pot, din vița de vie plantată de străbunicul, Ursache Costache.

Cinste eroilor neamului!

Tablou de vie,Agata [Rezolutia desktop-ului]

Etichete:

1 comentariu la acestă însemnare

  1. Sunt consternată de aceste informaţii la care nu am avut acces, mai ales că a fost trădat de consăteni, şi vă multumesc pentru ca ne-ati luminat in privinţa dispariţiei bunicului nostru!

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2015 Revista Vorniceneanul.Toate drepturile rezervate.

Revista Vorniceneanul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.