Vorniceneanul

Bine aţi venit!Meniu

Eşti aici: Prima pagină // Fapte recente // Moment aniversar în familia profesorului Aurel Murarașu

Moment aniversar în familia profesorului Aurel Murarașu

P1090173 [1024x768]Moment aniversar în familia profesorului Aurel Murarașu

“Pentru a putea trăi o viaţă care ţi-a fost dăruită, eşti dator s-o meriţi, ca om şi ca neam, în fiecare clipă.”
                                                                                Nicolae Iorga

Autor, Teodor EPURE      

La sfârşitul decadei a doua a lunii august, adică la 20 ale lunii, în ziua Sfântului Mucenic, Andrei Stratilat, după calendarul ortodox, familia Aurel Muraraşu a sărbătorit 50 de ani de la căsătorie.

 Era o după-amiază fierbinte, zăpuşeala s-a mai oprit puţin când nori posomorâţi au început, unul câte unul, să se adune în linişte şi să învineţească soarele, care a încetat să mai aibă aceeaşi putere, iar frunzele butucului de vie, sub acoperişul căruia ne aflam, tremurau sub adierea uşoară a vântului.

 P1090155 [1024x768]Emoţionaţi de o bucurie neîncăpută în cuvinte, soţii Muraraşu ne-au întâmpinat chiar de la intrarea în curte. Îmbrăţişându-ne, am găsit în ochii lor strălucirea entuziasmului, oameni care s-au dăruit sincer şi necontenit, atât celor trei brazi viguroşi pe care i-a crescut, educat şi plantat în diferite colţuri ale ţării, ca părinţi, cât şi comunităţii săteşti, în calitate de educatori. Deşi cam înaintaţi în vârstă, au sufletul încă tânăr şi plin de iubire pentru cei pe care i-au invitat să participe la acest important eveniment din viaţa lor. Ne-au primit în inima lor, deschisă tuturor, plină de satisfacţii şi bucuria unei vieţi trăite frumos. În acel moment am simţit cum în sufletul lor s-a revărsat căldura unei fericiri nemăsurate.

După ce am intrat în curte, ne-am aşezat la o masă întinsă, nu după rang sau ani ci după cum am sosit. Sărbătoriţii, foarte bucuroşi de prezenţa noastră, copleşiţi de importanţa clipei pe care o trăiesc, ne-au privit mai întâi cu nişte ochi pătrunzători şi apoi ne-au invitat să servim din bunătăţile aşezate frumos pe masă. Într-o atmosferă sărbătorească s-au ciocnit primele pahare de tărie, care te ungea la suflet şi despre care o doamnă asistentă din apropiere spunea că “nici cel mai bun medic din lume nu ţi-ar spune să bei lapte dacă ar şti de gustul ei”.

Le-am dorit la acest ceas aniversar să fie mereu tineri, aşa cum i-am cunoscut la vârsta marilor speranţe. Le-am adus cuvinte de laudă şi de cinstire pentru dăruirea lor totală şi pentru pasiunea cu care au reuşit să pregătească generaţii întregi de elevi, care ne fac cinste nouă şi întregii comunităţi săteşti vornicenene.

Fiindcă suntem aproape de aceeaşi vârstă, am lucrat împreună peste 40 de ani în învăţământ, am plăcerea să prezint câteva momente mai importante din viaţa familiei sărbătorite. Au ajuns într-un moment fericit să sărbătorească 50 de ani de la căsătorie alături de întreaga familie formată din 3 băieţi, 3 nurori harnice, frumoase, cu dragoste şi respect faţă de părinţi şi 3 nepoţi. Au intrat în învăţământ ca profesori necalificaţi. Prima lor grijă a fost pregătirea profesională. Domnul Aurel Muraraşu a urmat Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Iaşi, pe care o termină în anul 1975 cu rezultate remarcabile, iar soţia sa a urmat Institutul Pedagogic de 2 ani din Suceava. Amândoi au dat examenul de definitivat iar soţia a obţinut şi gradele II şi I în învăţământ. Fără inteligenţa şi cunoştinţele lor de specialitate, fără tenacitatea şi forţa de care au dat dovadă, fără aptitudinile de educator pe care le-au avut, comuna Vorniceni ar fi fost mai săracă din punct de vedere intelectual.

  P1090158 [1024x768]În cuvântul său, profesorul Ovidiu Corleciuc, nepotul dinspre mamă al familiei sărbătorite, le-a urat multă sănătate, gânduri frumoase, multe bucurii şi împliniri. Gândurile sale zboară şi acum la anii de şcoală, la anii când era elev de liceu şi l-a avut ca profesor pe unchiul său. Nu uită niciun moment că notele sale la obiectul educaţie fizică erau mai mici pentru că unchiul era foarte sever şi cerea respectarea strică a probelor practice, unde trebuia să realizeze baremele stabilite. A demonstrat multă exigenţă şi un înalt profesionalism. De aceea, este mândru că unchiul său şi-a făcut datoria unui adevărat educator.

 Profesorul Gheorghe Gherman a scos în evidenţă faptul că sărbătoriţii au fost pedagogi desăvârşiţi şi au slujit cu credinţă pe ogorul şcolii vornicenene. Sfaturile şi îndrumările lor au fost un ajutor minunat pentru tineretul dedicat învăţământului.

 Cu adâncă emoţie în glas şi cu ochii celui ce retrăieşte cu pasiune viaţa pe care a parcurs-o, sărbătoritul şi-a depănat amintirile cu voioşie sufletească şi cu obiectivitate, creând o atmosferă destinsă şi solemnă. 

 

Nimeni nu ştie când a trecut timpul. Ziua s-a pierdut încetul cu încetul, învăluindu-se în noapte iar stelele au început să clipească dintre nori. În apropiere, pe stradă, un grup de nuntaşi veseli chiuiau în ritmul muzicii, participând la bucuria mirilor care mergeau spre altar. Aşa eram şi noi în urmă cu 50 de ani şi parcă-mi răsună şi acum în amintire muzica de la nunta prietenilor noştri, Aurel şi Paraschiva Muraraşu !

Le adresez încă o dată urări încărcate de roua timpului şi luminate de razele apusului şi le dedic următoarele versuri:
Aţi urcat treptele vieţii
Ca un soare îndrăgit de lume
Şi-aţi ajuns în ceasul senectuţii
Să culegeţi roade, o mulţime.

 Avut-aţi bucurii şi foloase
V-aţi îndeplinit multe dorinţe
Toţi v-au dăruit gânduri frumoase
Pentru-ale voastre stăruinţe.

N-aţi încetat de-a face bine
Aţi folosit duhul blândeţii
V-aţi construit un bun renume
                Şi-un triumfător destin al vieţii. 

   P1090140 [1024x768]

P1090135 [1024x768]

 

                            P1090146 [1024x768]

P1090149 [1024x768]                                                        

Etichete:

2 comentarii la acestă însemnare

  1. […] echilibru moral. O asemenea dăscăliță de care s-a bucurat școala vorniceneană a fost Paraschiva Olar (Murărașu) care păstrează și acum scrisori, unele îngălbenite de vreme, altele abia […]

  2. […] echilibru moral. O asemenea dăscăliță de care s-a bucurat școala vorniceneană a fost Paraschiva Olar (Murărașu) care păstrează și acum scrisori, unele îngălbenite de vreme, altele abia […]

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2015 Revista Vorniceneanul.Toate drepturile rezervate.

Revista Vorniceneanul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.