Vorniceneanul

Bine aţi venit!Meniu

Eşti aici: Prima pagină // Fii din Vorniceni // Ileana C. ILICA – VORNICENEANCA HARNICĂ ŞI DARNICĂ, CARE, JUMĂTATE DIN VIAŢĂ, A ŢESUT ŞI ALES COVOARE

Ileana C. ILICA – VORNICENEANCA HARNICĂ ŞI DARNICĂ, CARE, JUMĂTATE DIN VIAŢĂ, A ŢESUT ŞI ALES COVOARE

Ilica ElenaMătuşa Ileana Ilica, cu o vârsta respectabilă, de 81 ani, „a venit” pe lume la 8 martie 1930, fiind fiica lui Costache şi Maria Printilei.

Deşi cu doar 4 clase, la o vârstă atât de înaintată, are o concepţie foarte sănătoasă despre rolul unei fiinţe omeneşti, ce vine pe lume. Şi cred că la consolidarea acestei mentalităţi sănătoase au avut un rol important părinţii ei (de exemplu mama ei i-a zis odată: – „Să ţeşi saci, să ai unde pune pânea!”), cât şi de la învăţătorii ei: Olaru Dumitru, Ciubotaru Constantin şi Cuzub. Cred că în familia, în care a crescut, munca era un crez, pentru că, tânără fiind, împreună cu fratele ei mergea la altă familie să vadă cum lucrează şi chiar să o ajute să înveţe să facă ciorapi. Când nu lucra cu părinţii la câmp, sărbătoarea, ieşea „la joc” şi mândră mai era că a scos-o în horă Obadă T. Neculai, calfă (organizator). Uneori, ca treaba să fie cu spor, la unele familii era chemat Ion a Măriuţei, care era vorbăreţ şi îndemna, prin glume, la treabă fetele. Nu a prea fost la clăci.

S-a căsătorit în 1949, toamna, când avea doar 18 ani şi jumătate. Părinţii i-au dat zestre 5 oi, 1 ha de pământ şi o vacă, dar şi soţul ei era destul de înstărit (fiind singur la părinţi), aşa că au pus bazele unei gospodării aşezate. Totdeauna au lucrat la culturile agricole, pentru că încet-încet familia se mărea şi aveau nevoie de mâncare pentru copii. A născut 6 copii, din care 2 au murit, iar ceilalţi 4 erau fete (Aneta, Maria, Eugenia şi mezina Viorica – sportivă de rang înalt, caiac, canoe, care a obţinut şi medalie olimpică).

Copiii creşteau şi mai era nevoie şi de alte surse de trai. De aceea, chiar de tânără până la adânci bătrâneţi, ca să-şi completeze bugetul familiei, a ţesut sute şi sute de metri de tere de cânepă, lână, pentru ţoale, pentru coverturi, pentru lenjerie de corp şi a ales la scoarţe cu motive variate: Turceasca, Siva, Soreanca ş.a., la carpete, a cusut carpete şi ştergare, încât se poate spune că jumătate din viaţa ei a avut, mai ales toamna şi iarna, aceste ocupaţii. Iată, cum gospodina Ileana C. Ilica „îşi umplea” timpul liber muncind. Este plăcut să stai de vorbă cu o asemenea gospodină, din Vorniceni, care vorbeşte cu multă vervă, este mai tot timpul cu zâmbetul pe buze şi foarte primitoare. Aşa am constatat că a dorit să dea câte o bucată, din toate ţesăturile care i-au mai rămas, după măritişul fetelor, pentru muzeul sătesc (care se va înfiinţa). Munca ei, la covoare şi ţesut aducea şi bucurie copiilor. Soţul ei plecat cu 2 covoare, să le vândă, s-a întors acasă cu o vacă şi viţel şi mare le-a fost bucuria celor mici care i-au ieşit în întâmpinare la marginea satului (aşa aveau iarăşi lapte la copii).

Atâtea lucruri lucrate de tanti Ileana vezi, trecându-i pragul, încât poţi zice că ai intrat într-un muzeu etnografic. Întrebată fiind de preot: „-Ai dat la fete ceva din ce ai ţesut?”, tanti Ileana i-a zis că le-a dat la toate câte lucruri au vrut şi celor 8 nepoţi, pe care-i are, de asemenea, pentru că ei apreciază lucrurile muncite de mamă şi bunică (de mici fetele au lucrat cu mama, inclusiv sportiva noastră Viorica Ilica).

Într-o zi urâtă, de primăvară (4 mai) aş putea spune că m-a „cucerit” prin felul ei de a fi şi a gândi, de a dărui, tanti Ileana Ilica, căreia-i doresc ani mulţi fericiţi, lângă fete, gineri şi nepoţi pentru că mare cinste face satului nostru. Aşa femei sunt rare, în ziua de astăzi.

Să fii sănătoasă şi Dumnezeu să te ajute tanti Ileana!

Etichete:

3 comentarii la acestă însemnare

  1. multa sanatate bunicii mele

  2. Sa va tina Bunul D-zeu sanatoasa bunica draga. Iti multumesc din tot sufletul pentru anii in care m-ai crescut si pentru grija si iubirea daruita. sarut mana mama:)

  3. Gabriel POP spune:

    Sa de a Dumnezeu sa fie sanatoasa si sa ramana cat mai mult printre noi, imi doresc ca acest muzeu sa poata prinde contur si sa nu ramana doar in faza de proiect,munca depusa de aceasta femeie este formidabila !

    Gabriel

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2015 Revista Vorniceneanul.Toate drepturile rezervate.

Revista Vorniceneanul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.