Vorniceneanul

Bine aţi venit!Meniu

Eşti aici: Prima pagină // Fii din Vorniceni // HONCIUC KARMEN-BRÂNDUŞA – PROFESOARA DE LIMBI MODERNE, STĂPÂNĂ PE METODICĂ ŞI PEDAGOGIE CARE A DOVEDIT-O, OBŢINÂND NOTA MAXIMĂ LA GRADUL I

HONCIUC KARMEN-BRÂNDUŞA – PROFESOARA DE LIMBI MODERNE, STĂPÂNĂ PE METODICĂ ŞI PEDAGOGIE CARE A DOVEDIT-O, OBŢINÂND NOTA MAXIMĂ LA GRADUL I

Picture8Născută în Vorniceni, la 24 III 1969, are o familie cu o mentalitate sănătoasă despre rolul muncii în viaţa omului. Nenea Petrică a lucrat mult ca şoferşi temporar a fost preşedinte al CAP iar doamna Viorica „a robotit” toată viaţa la munca câmpului. Şi bunicii domnişoarei Honciuc au lucrat totdeauna în sat, în timp ce, bunica sa având o vârstă respectabilă, mai munceşte şi acum şi are un mare dar al povestirii istoriei satului şi bisericii. Domnişoara Honciuc a urmat şcoala generală la Şcoala cu clasele I-VIII nr. 1 „Prof. Octavian Ionescu”, fiind permanent premiantă, liceul la „Mihai Eminescu” Botoşani. Din 1988 până în 1993 a lucrat ca profesor suplinitor la şcoala unde a învăţat de mică, după care „s-a aventurat” şi a reuşit la Facultatea de litere şi ştiinţe din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, pe care a absolvit-o în 1997. Căpătând o mică experienţă, la clasă, ca suplinitoare a reuşit mai uşor să înţeleagă temele de pedagogie şi metodică a predării celor două limbi moderne limba franceză şi limba engleză. Totodată fiind trecută prin „botezul” învăţământului a abordat cu mare responsabilitate învăţarea limbilor moderne, a culturii şi civilizaţiei acestor popoare. Având o asemenea concepţie sănătoasă s-a înscris şi destul de uşor a obţinut definitivarea în învăţământ (în anul 2000), apoi gradul al II-lea (în 2006) şi „a purces” la pregătirea lucrării de gradul I, în paralel pregătindu-se mult ca să facă ore de calitate, să-şi apropie elevii şi să-i facă să înţeleagă necesitatea însuşirii limbilor moderne, mai ales acum când avem o largă deschidere spre Europa şi nu numai. A cercetat o bibliografie bogată şi a primit vizita unor metodişti şi inspectori de specialitate, la clasă, ocazie cu care a dovedit eficienţa muncii sale cu toate clasele, de la cei mici (clasele III-IV) până la clasa a VIII-a. Chiar dacă temporar a mai lucrat în nişte şcoli din Botoşani, aici, la talpa ţării, satul său natal, consideră că s-a format ca profesoară. Fiind îndrumată, cu deosebită competenţă, de domnul profesor universitar Vasile Despinescu, a alcătuit lucrarea „Structurile morfo-sintactice în predarea-învăţarea limbii franceze”.

La întrebarea pe care i-am adresat-o:

– Ce te-a determinat să alegi o asemenea temă? mi-a răspuns:

– Pentru a învăţa o limbă modernă (străină) trebuie să ai şi să stăpâneşti un minimum număr de noţiuni de gramatică. Cineva care se înscrie şi trece examenul de gradul I îşi dă seama de cum trebuie lucrat cu copiii, să folosească o gamă variată de metode şi procedee în predarea-învăţarea limbii franceze, să ţină seama de particularităţile de vârstă ale copiilor şi dacă nu stăpâneşti pedagogia şi metodica degeaba eşti profesor.

– Cum v-aţi implicat şi vă implicaţi în viaţa comunităţii?

– Todeauna „am răspuns” la chemarea oficialităţilor comunei, a conducerii şcolilor, unde am lucrat, am luat iniţiativa organizării multor activităţi extracurriculare şi extraşcolare; de asemenea „am jucat” rolul de translator pentru vizita unei delegaţii franceze care ne-a vizitat comuna şi am plecat, în mai multe rânduri, în Franţa, în Comuna Saint Georges-Buttavent, fiind, cred, un bun mesager al Vornicenilor şi ţării mele.

– Veţi lucra şi în viitor, în Vorniceni?

– Nu se ştie ce aduce ceasul… (cam ştim noi de ce nu ne-a dat un răspuns răspicat).

– Ştiţi de ce vă întreb? Pentru că şi copiii de aici au nevoie de un profesor cu o pregătire consistentă, cu o experienţă bogată, la catedră.

– Normal, dar toate la timpul lor…

Revenind la susţinerea lucrării de gradul I, în 2010, trebuie să recunoaştem că întreaga asistenţă a fost de acord cu propunerea notei maxime (10) acordată de comisia formată din prof. univ. Sanda-Maria Ardeleanu, preşedinte, prof. univ. Vasile Despinescu – coordonator, reprezentantul ISJ Botoşani, profesori din comisia metodică de specialitate, profesori şi învăţători din Şcoala „Prof. O. Ionescu” şi alţi invitaţi. Toţi cei cu care a lucrat mulţi ani la şcolile din Vorniceni au avut numai aprecieri deosebit de frumoase privind întreaga activitate a domnişoarei Brânduşa Honciuc, dorindu-i succese şi pe viitor. Lacrimile de fericire au curs pe obrazul domnişoarei Honciuc atunci când s-a anunţat nota finală. Era nota care încununa o muncă de destui ani la catedră şi în localitatea noastră.

Domnişoară Honciuc cu toţii vă dorim sănătate şi succes în toate cele dorite, pentru că le meriţi.

Etichete:

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2015 Revista Vorniceneanul.Toate drepturile rezervate.

Revista Vorniceneanul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.