Vorniceneanul

Bine aţi venit!Meniu

Eşti aici: Prima pagină // Fii din Vorniceni // Gică Ioniţă – tânăr sătean crescător de vite şi oi, împrumutând experienţa Occidentului

Gică Ioniţă – tânăr sătean crescător de vite şi oi, împrumutând experienţa Occidentului

Gică Ioniţă – tânăr sătean crescător de vite şi oi, împrumutând experienţa Occidentului

  Autor, Gh. GHERMAN

Acest tânăr este născut la 19.VI.1976, în Vorniceni. El a venit pe lume, al patrulea, între cei 5 fraţi şi surori ai părinţilor Gheorghe şi Aneta.

Gica Ionita [800x600]A urmat şcoala generală de 8 ani, la Şcoala „Prof. Octavian Ionescu” şi clasa a IX-a şi a X-a la Şcoala nr. 3 Vorniceni. Din familie, cu toţii, copiii băieţi şi fete, au fost deprinşi cu munca şi dragostea pentru animale, mai ales oi (veche în familie). De multe ori încă nu era răsărit Soarele şi Gică trebuia să se scoale, la stână, să dea în strungă. Apoi, fie punea pe foc la încălzitul mâncării ori la încălzitul laptelui, pentru a fi închegat, „la plasă”, fie ducea oile şi cârlanii pe păşune, în apropierea stânii, fie de la orele 3-4 „în porneală”, aşa şi-a petrecut o parte a copilăriei sale. Venit la şcoală s-a dovedit a fi şi isteţ, deşi mai mic de statură. Încet-încet, până la clasa a VIII-a s-a clasificat printre primii 5 elevi. Îşi aduce aminte de o întâmplare hazlie, din viaţa de şcolar. Era printr-a VI-a sau a VII-a când, cu încă doi colegi, Ionel şi Laurenţiu „au fugit” de la ora de franceză, numai că s-au întâlnit cu directorul şcolii, pe o uliţă lăturalnică; care i-a întrebat:

– Ce oră aveţi?/- Limba franceză.

– Unde trebuia să fiţi acum?/- În clasă.

– Ne întâlnim mai târziu…

Şi, într-adevăr s-au întâlnit,… în cancelarie… N-au mai făcut-o altă dată.

Mai târziu, s-a interesat că la Bucecea se organizează cursuri de specializare, pentru creşterea animalelor, după regulile agrotehnice. Cu cele 10 clase absolvite, s-a înscris şi rău n-a făcut. De atunci şi până acum foloseşte cunoştinţele în creşterea animalelor, în încrucişări cu rase superioare şi obţinerea unor produşi valoroşi (atât la oi, rasa Karakul cât şi la vite, rasa Bălţată neagră). Ca orice tânăr doritor să cunoască cât mai multe, curiozitatea l-a „împins” să călătorească şi să lucreze câţiva ani în Irlanda. Avea capacitatea să discearnă între bine şi rău şi a reţinut foarte multe idei acolo, pe care le aplică acum, în propria gospodărie. Este o microfermă, unde mai are angajaţi 2 lucrători iarna şi 3 vara. Cumpără păşune din fondul comunal sau de la alţi săteni, însămânţează lucernă, soia, cumpără, în iernile mai grele, fân şi coceni de porumb. Se descurcă foarte bine, deşi, dacă-şi face un bilanţ, profitul nu este prea mare, pentru că pielicelele nu se mai cumpără, lâna de asemenea iar unele societăţi care colectează lapte plătesc foarte puţin litrul. Cu toate acestea nu se descurajează, mai ales că are şi o soţie foarte înţelegătoare, care munceşte „cot la cot” cu el şi îngrijeşte de casă. Dacă stai la vorbă cu ei, nu mai termini. Sunt sfătoşi, deschişi şi nu se plâng de greutăţile pe care le au. Bucuria lor este băieţelul pe care-l au, casa frumoasă pe care şi-au construit-o şi-au împodobit-o, dar şi cele 200 oi, 6 vaci, 5 viţei pe care le cresc şi îngrijesc cu plăcere. Produsele lor, vara le valorifică la piaţa liberă şi-şi acoperă cheltuielile. Întrebat cum se simte „în pielea” de manager în gospodăria lui, răspunde: – Am multe griji, stress şi câteodată bucurii. A cumpărat oi de rasă de la Roma, Corlăteni, şi intenţionează să aducă un tăuraş de rasă, pentru a trece pe producţia de carne şi lapte (la vite).

Dragă Gică, orice om se poate realiza în felul lui dacă munceşte ceva care-i face plăcere. Şi tu eşti un ADEVĂRAT crescător de animale, vite şi oi.

Ceilalţi săteni îţi dorim la mai mult şi la mai mare!!

Etichete:

1 comentariu la acestă însemnare

  1. Ma bucur ca mai exista si tineri care muncesc mult,cu drag,pentru ca majoritatea muncesc doar noaptea la furat din rezultatele muncii altora.Este un sport care se practica de f.mult timp la Vorniceni,iar hotii neprinsi,negustori cinstiti(vorba din batrani).Ce bine ar fi sa urmeze si altii exemplul tanarului sus mentionat si sa munceasca cinstit in propria ferma, sa se bucure cu cei dragi lui de rezultatele muncii lor!

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2015 Revista Vorniceneanul.Toate drepturile rezervate.

Revista Vorniceneanul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.