Vorniceneanul

Bine aţi venit!Meniu

Eşti aici: Prima pagină // Diverse // GHEORGHE BURAC ŞI CARTEA SA CARE PUNE LUCRURILE LA LOCUL LOR

GHEORGHE BURAC ŞI CARTEA SA CARE PUNE LUCRURILE LA LOCUL LOR

Sursa primară: www.luceafărul.net
Articol scris de: / 21 Mar 2015

GHEORGHE BURAC ŞI CARTEA SA CARE PUNE LUCRURILE LA LOCUL LOR

Sigur că nu este de ajuns o viaţă de om ca să pui la loc toate lucrurile care stau altfel, dar profesorul Burac a încercat şi continuă să le aşeze măcar pe câteva.

Cartea aceasta, ca şi celelalte, demonstrează că în ucenicia scrisului l-a ajutat enorm studiul limbii şi literaturii române, pe al cărei teren se mişcă abil şi dezinvolt. De arşiţa soarelui s-a adăpostit sub teiul şi poezia lui Eminescu, iar de răutatea unor oameni s-a tupilat după o metaforă.

Cineva spunea că intelectualii sunt oameni care sunt mai frumoşi la bătrâneţe decât la tinereţe şi tind să cred că a avut dreptate. Fiindcă nu numai ridurile caracterizează vârsta a treia, ci şi înţelepciunea şi produsele spirituale şi materiale pe care le lasă generaţiei tinere. Ca profesor de limba şi literatura română, profesorul Gheorghe Burac a şters praful de pe gramatica şi literatura română, descâlcind în faţa a generaţii întregi de elevi încurcatele subordonate din stufoasa frază a lui Creangă („Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu…”) sau descifrând tainicele înţelesuri ale prozei şi poeziei studiate la clasă.

Activitatea de scriitor, subiacentă celei de dascăl, deşi relativ recentă, tinde s-o ajungă valoric pe prima. În faţa invaziei de răutate, dezbinare, nesimţire şi indiferenţă de pe micul ecran sau internet, care poluează pe toate undele, profesorul Gheorghe Burac preferă să se retragă în scrisul său, făcând astfel şi un gest de salubritate publică, îndemnându-şi contemporanii la respect pentru cultură şi valorile trecutului. Gheorghe Burac a fost un profesor serios, acum este un scriitor şi publicist serios.
(Mihai Belecciuc, http://www.luceafarul.net/gheorghe-burac-si-cartea-sa-care-pune-lucrurile-la-locul-lor)

 

Etichete:

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2015 Revista Vorniceneanul.Toate drepturile rezervate.

Revista Vorniceneanul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.