Vorniceneanul

Bine aţi venit!Meniu

Eşti aici: Prima pagină // Fapte recente // GEORGICĂ MANOLE, UN FĂURITOR CE MACINĂ ȘI DESFACE IDEEA DE LA IDEI LA FIRUL IERBII LA IDEEA CA OBSESIE

GEORGICĂ MANOLE, UN FĂURITOR CE MACINĂ ȘI DESFACE IDEEA DE LA IDEI LA FIRUL IERBII LA IDEEA CA OBSESIE

Sursa primară: www.luceafarul.net
Autor: Ion ISTRATE
Publicat: 18 april.2015

http://www.luceafarul.net/georgica-manole-un-fauritor-ce-macina-si-desface-ideea-de-la-idei-la-firul-ierbii-la-ideea-ca-obsesie

 

GEORGICĂ MANOLE

UN FĂURITOR CE MACINĂ ȘI DESFACE IDEEA
DE LA IDEI LA FIRUL IERBII  LA IDEEA CA OBSESIE

 

Dacă vorbim despre tradiții, obiceuri, credință, limbă și cultură implicit ne referim la  identitate culturală, un inevaluabil reazem al conștiinței sociale. Ori a vorbi despre conştiinţa socială, avem în vedere și conștiința individuală, o componentă dominantă a structurii sufletești. De modul cum se formează și se dezvoltă omul, ca individualitate, funcționează și se afirmă pozitiv caracteristicele tuturor componentelor conștiinței colective, între acestea existând un raport de determinare reciprocă.

Ideea, ca termen generic atribuit diferitelor forme ale cunoașterii logice, este rezultatul unui proces complex al conștiinței individului și funcție de calitatea si aplicabilitatea ei depinde transpunerea în faptă, ca un lucru benefic colectivității sau, cel puțin, celui care ascânteiat-o.

Din această perspectivă văd abordarea temei despre această scriere, ca un rezultat colectiv al revistei  Luceafărul, instituție culturală, care își îndeplinește misiunea onorabil și se impune ca un cenaclu cultural-literar. Un cenaclu modern cu o altă gândire și alte principii de lucru și funcționare, cu elemente majore în mediul virtual, unde în primă atenție sunt puse transparența, adresabilitatea largă și permisibilitatea tuturor categoriilor de cititori la resursele publicației, resurse care se consistă pe baza unor colaborări fructuoase, nu numai din țară ci și din alte meridiane ale lumii.

Coperta,ideeaIDEEA CA OBSESIE – Dialoguri (I) este  o carte nouă a profesorului de matematică, Georgică MANOLE, apărută în catalogul Colecției ,,Cărțile Revistei Luceafărul” și editată la Agata.

Dacă Idei la firul ierbii, Ed. Agata, 2009,  descifrată ca ,,o carte de eseuri” al cărei ,,Titlul este o metaforă originală, insolită, specifică lumii moi, când iarba este crudă, virgină încă (ca şi ideile), fără semne de uscăciunea arşiţei…” (Cezar Vasilescu), Ideea ca obsesie, diferită în conținut și mesaj, se remarcă neprevenit și ne pune opinia în dezordine, oarecum, la prima percepție.

De aceea cred că, mai întâi, e nevoie de o precizare, a stabili un diagnostic, și anume că, în acest context, mai ales fiind vorba de un titlul de carte, situație unde întotdeauna metafora dă valoare și incită pe doritorul de lectură,  sintagma ideea ca obsesie nu poate fi asemuită cu idee obsesivă.

Domnului Georgică Manole – un nerv al coloanei sau vocea academică din Valea Bașeului, cum i se mai spune prin rețelele de socializare virtuală, ideile îi vin spontan și curg, și curg după aceea într-un flux constructiv, atragător și adăugitor de valoare. Domnia sa nu-și înăbușă pornirile ideative, deoarece știe sigur că pentru fiecare ecuație există o soluție de rezolvare și că din orice geometricpoți construi lucruri nebănuitor de complexe și tot atât de trebuincioase.

Ideea unor convorbiri cu personalități din diferite domenii ale spațiului social – cultural,  a fost activată de domnul prof. Georgică Manole  din dorința de a dezvolta un suport care  să corespundă necesităților și idealului generate de construcția și afirmarea revistei ,,Luceafărul”, al cărei co-fondator este și unde și-a asumat responsabilitatea de redactor șef.

Și cum la domnul Georgică MANOLE ideile nu au astâmpăr, Domnia sa nu-și lasă voința în amorțire și propune ca aceste interviuri,ZECE ÎNTREBĂRI PENTRU, publicate în revista de cultură Luceafărul (Bt), să fie grupate într-un  prim volum, ca cel de față, o carte ce cuprinde o listă de 37 de dialoguri culturale.

Aici, în această carte-document, descoperim idei și principii ale unor personalități de seamă, cum ar fi:  Alexandru Zub, Ana Blandiana, Dan Lungu, Cristian Bădiliță, Theodor Damian, Lucia Olaru Nenati, Dorin Baciu, Varujan Vosganian.

Această patologie culturală – ideea ca obsesie – e un fel de tratament necesar,  prescris pentru ameliorarea și vindecarea mediului cultural de unele tendințe, fapte și atitudini neadecvate mediului social. Sigur, ceea ce se petrece la Revista Luceafărul, unde un colectiv numeros de colaboratori trudesc neîncetat pentru a oferi publicului rețeta potrivită, este un demers stăruitor, normal de statornic și perseverent. Și aceasta nu este o preocupare chinuitoare născută din ambiții personale sau de altă factură, ci e un fapt de asiduitate a unor oameni emancipați dornici de a  contribui la  o binefacere culturală autentică, recunoscută  ca o formă de modelare a conștiinței umane, un factor formativ al omului social.

Și cum s-a gândit profesorul Georgică Manole că ar putea face mai bine acest lucru decât a oferi modele de personalități,  printr-o  provocare îmbietoare, prietenoasă și interesantă la un dialog, din care să stoarcă convingeri specifice și diferite, cu care să se poată contura prototipuri culturale ideale, variante din care fiecare să aleagă  și să-și croiască un modus vivendi.

Și vom găsi suficiente MODELE în această carte!

Cititorul va găsi, acum, o multitudine de trăiri și concepții de a trăi, pentru că în aceste dialoguri, extrem de interesante, intervievații sunt personalități din diferite locuri și din diferite domenii de activitate socială și creativă, amintindu-i mai sus și la care mai adăugăm pe: Gică Manole, Vasile Lefter, Pandelica Radeș, Dumitru Lavric, Dana Petraru, pr. Ioan Canciuc, Gheorghe Burac, Dorel Mihai Gaftoneanu, Traian Apetrei,  Ionuț Bercaru, Culiță Ioan Ușurelu, Emil Karanica, Nicolae Turtureanu, Florin Aionițoaie, Al. D. Funduianu, Adolf Dămideanu, Isabella Cantemir, Constantin Adam, Elizia Lefter, Maria Cernătescu, Gheorghe Zaiț, Elena Zbanț, Trăian Calancea, Mario Castro Navarrete, Loredana Botezatu.

Din păcate, pentru unii dintre cei ce ne-au transmis prețioase principii de fapte și trăire, contribuind la împlinirea valorii acestei cărți,,,desprinderea de recent” s-a realizat ,,prin închiderea recentului” (Ana Blandiana) – Ionel Bejenaru, o meritorie și onorantă prezență în paginile rev. Luceafărul, și Leon Șimanschi, un voevod al ștefanologilor -, din ale căror idei călăuzitoare în propria viață desprindem: ,,Densă, tumultuoasă, ca fapt istoric şi culise, studiul istoriei /Botoşanilor mi-a fost şi îmi este în măsură, dominându-mi conştiinţa şi energiile.” (Ionel Bejenaru, martie 2003); „În motivaţiile actului ctitoricesc la Ştefan cel Mare au fost minuţios disecate „raţiunile” demersului constructiv ştefanian, în afară de una singură, cea sufletească.”(Leon Șimanschi, iulie 2003).

Precum am spus și în prefața de primă ediție a cărții ,,Scriitori și publiciști botoșăneni. Dicționar biobibliografic”, Silvia Lazaravovi, Ed.Agata, 2013, reiau ideea că ,,în toată această carte s-a scris numai despre oameni și activitatea lor creatoare” și că reprezintă un veritabil ghid în abordarea unui gen literar și, mai  interesant și important, pentru cercetătorii și criticii din spațiul cultural-literar.

Autorul ne prezintă acum un rezultat al unei  munci de ani de zile, un fruct consistent, un adaos la zestrea culturală a românilor. Nu este un lucru făcut numai pentru prezent, ci este, în același timp, o parâmă în plus la ancorajul identității culturale pentru a susține un piedestal, ca un mijloc de afirmare a conștiinței sociale și a identității noastre. Și la această măreață și nobilă misiune nu s-ar fi putut încumeta decât un veritabil patriot și un deosebit om de cultură, prof. Georgică MANOLE – Omul format pentru rigoare și tenacitate în fapte.

Cu această carte, profesorul Georgică MANOLE, ,,artist al mânuirii cuvântului, ideilor şi imaginilor, cu concepţii valorice severe,” (Cezar VASILESCU), contribuie, alături de Silvia LAZAROVICI, la dezvoltarea și conturarea  ansamblului însușirilor spirituale, prin gruparea informațiilor din spațiul românesc, ca nevoie a cristalizării memoriei  și afirmării identității noastre, ca români. Un fapt cu mult mai important acum, văzând cu atenție circumstanțele geo-politice!

*
Citare:
1.Silvia Lazarovici, Scriitori și publiciști botoșăneni. Dicționar  biobibliografic, Ed. Agata, Botoșani-2013 (prefața, Ion Istrate);
2.Georgică Manole, Idei la firul ierbii, Ed. Agata, Botoșani-2009 (prefața, Cezar  Vasilescu);
3.Georgică Manole, Ideea ca obsesie, Ed. Agata, Botoșaani-2015.

Etichete: , , ,

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2015 Revista Vorniceneanul.Toate drepturile rezervate.

Revista Vorniceneanul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.