Vorniceneanul

Bine aţi venit!Meniu

Eşti aici: Prima pagină // Fapte din trecut // FECIORII LUI ION CHIRILĂ SAU DESTINUL UNOR EROI!

FECIORII LUI ION CHIRILĂ SAU DESTINUL UNOR EROI!

FECIORII LUI ION CHIRILA SAU DESTINUL UNOR EROI!
A consemnat Dumitru CHIRILĂ

Ion Chirilă s-a născut, cu mult înainte de anul 1900, în comuna Ungureni, județul Botoșani pe atunci judetul Dorohoi, unde a copilarit și trăit alaturi de parintii si fratii lui până in perioada tinereței, când a cunoscut-o pe Casandra, fiica lui Gheroghe Ionită din Vorniceni. Aceasta i-a fost prezentata de către tatal ei pe cand se aflau la targul de produse agricole din Ungureni.

Dupa o perioada prietenia celor doi tineri s-a finalizat cu casatoria si mutarea din Ungureni la Vorniceni (la Socri). Aici si-au construit o casa care exista si in ziua de azi. Din casatoria Casandrei cu Ion Chirila au rezultat trei feciori: Gheorge (născut la 4 septembrie 1911), Dumitru si Costica, fii care au crescut si s-au format in vatra satului Vorniceni.

Destinul a facut ca Ion Chirila sa participe la Primul Razboi Mondial, unde a fost ranit pe Frontul de Rasarit la Odessa, iar mai târziu, fiii săi – Gheorghe, Dumitru și Costică – sa fie cuprinși de ororile cel de-al Doilea Razboi Mondial, luptând cu prețul mutilării corporale și, chiar, vieții.

Primul fiu, Gheorge, a fost incorporat la Regimentul 7 Vanatori – Bălti unde a facut stagiul militar până în pragul razboiului dupa care a participat pe Frontul de Rasarit (Cotul Donului – Odessa). Aici a cazut pe câmpul de lupta fiind rapus de o schija de obuz care i-a spulberat brațul stâng și trei coaste. De aici a fost recuperat de serviciile sanitare si transportat la Bucuresti. Acest fapt este precizat in acele medicale, date ce atesta statutul sau de veteran si invalid de razboi. Participarea lui Gheroghe Chirila la cel de-al Doilea Razboi Mondial a fost recompensata prin diferite medalii si brevete.

Dumitru Chirila, cel de-al doilea fiu al lui Ion Chirilă, a participat si el la luptele de pe Frontul de Rasarit, respectiv si el intorcându-se acasa cu un picior fracturat.

Cel de-al treilea fecior, Costica Chirila a avut parte de un destin mai tragic, el fiind nevoit sa suporte lagarele de concentrare rusești, de unde o perioadă a tinut legatura cu familia prin intermediul unor cărți postale cenzurate la acea vreme de catre conducerea sovietica. Costica nu s-a mai intros din lagarele de concentrare, numele sau fiind mentionat pe placa comemorativa a Eroilor Neamului din cimitirul Vorniceni.

Gheorghe și Dumitru s-au intros la casele lor încercând sa urmeze cursul firesc al vieții.

Ion Chirila, tatăl celor trei, a trecut la cele veșnice la vârsta de 86 de ani. Feciorii lui l-au urmat mai târziu.

Numele lor se înscriu într-o pagina, știută de prea puțină lume, glorioasă dealtfel, a eroilor neamului românesc.

Destin de eroi!

Dumnezeu să aibă în grijă!

Etichete:

2 comentarii la acestă însemnare

  1. chirila spune:

    Spuneti, aceasta familie e afina familiei chirila de langa moara din sat sau nu?

  2. D Chirila spune:

    Articolul face referire la familia Chirilă din Valea Fanațului

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2015 Revista Vorniceneanul.Toate drepturile rezervate.

Revista Vorniceneanul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.