Vorniceneanul

Bine aţi venit!Meniu

Eşti aici: Prima pagină // Diverse // De la ,,Gazeta de perete” la ,,Gazeta de pe gard” – originala idee pe care ,,mi-a furat-o” Iaşul cultural –

De la ,,Gazeta de perete” la ,,Gazeta de pe gard” – originala idee pe care ,,mi-a furat-o” Iaşul cultural –

De la ,,Gazeta de perete” la ,,Gazeta de pe gard”

– originala  idee pe care ,,mi-a furat-o” Iaşul cultural –

 Autor, Ion Istrate

Sensul cuvântului ,,fericire” îl găsim explicat în diferite feluri. De fapt, fericirea o simte fiecare atunci când are poftă de viaţă. Pofta de viaţă vine atunci când ai satisfacţia ,,lucrului împlinit” şi eşti conştient că eşti OM şi că ceea ce faci este făcut nu numai pentru tine şi pentru prezentul tău, ci şi pentru semeni tăi şi, mai ales, pentru cei ce urmează. În limba greacă Antropos  nu înseamnă numai om, ci şi privitor în sus, pentru a se şti că Omul nu este făcut numai pentru el şi pentru această lume. Perpetuarea speţei umane, perpetuarea genealogică este o misiune divină pentru fiecare individ.

Cu aceste gânduri mă îndreptam, destul de grăbit, spre Iaşi unde mă aştepta Victor, nepotul meu, de câteva zile, vârful de lance al Istrătenilor. El m-a determinat să merg în acea zi de toamnă, frumoasă toamnă, la Iaşi pentru a-mi vedea ,,lucrul împlinit”. Mai aveam puţin până să-l văd pe Victoraş şi când, prin Copou, la intrarea în  Grădină, expoziţia unor ,,mari afişe” cu  titluri generice pe frontispiciu îmi răscolesc amintirile din copilărie. Ceva mi-se părea foarte cunoscut şi nu ştiam de ce?! Numaidecât şi imediat mi-s-a clarificat totul şi mi-am zis, atunci: Victorie!… Mi-am amintit, rapid, pentru că nu de mult, cum răscoleam prin nişte notiţe, am găsit şi acele întâmplări din copilărie care avea legătură cu ce văzusem pe gardul Grădinii Copou.

Eram în clasa a VI-a la Şcoala din vale, fiind mai fâşneţ şi poate şi un gram de noroc, pentru că aveam ca vecină profesoara de matematică – Ana Ungureanu -, m-am ales cu funcţie în organizaţia pionerilor: comandant de unitate (preşedintele pionerilor din şcoală). În această postură, printre altele trebuia să am grijă şi de Gazeta de perete, unde mereu trebuiau să fie articole scrise de şcolari. Această treabă era o mare povară pentru mine, căci era un lucru afişat şi observat tot timpul, iar lipsa articolelor noi şi actualizate îmi atrăgea critici şi chiar sancţiuni. Eu ţineam mult să nu dau prilej profesorilor să-şi schimbe părerea despre de mine şi de aceea trebuia să scriu mereu articole şi pentru unii dintre colegii mei, mai ales pentru cei din clasa mea. Ba mai mult am inventat, chiar şi unele jocuri, pentru a-i ajuta să priceapă şi să se iniţieze în ale scrisului.

Cum majoritatea jocurilor extraşcolare continuau activităţile de la şcoală, fie cele de la orele de clasă sau cele obşteşti (pionereşti), am iniţiat şi organizat multe jocuri la care antrenam pe puştii din vatra veche a satului, casa părinţilor mei fiind lângă Biserica cea Nouă.

Într-o zi la o adunare pionerească, unul dintre colegii de clasă (Curcă Constantin, zis şi ,,Tundel”, a fost criticat pentru faptul că nu scrisese, de mult vreme, la ,,Gazeta de perete”. Supărat, colegul meu, s-a uitat la mine şi, revendicativ, îmi zice cu voce tare: ,,Cum nu am scris la Gazeta de pe gard?”. ,,Gazeta de pe gard” era un loc special amenajat pe gardul de scândură al Bisericii, bine marcat  cu strujeni (coceni) jupuiţi de pănuşi, care compartimentau locul pentru a fi afişate cele scrise de majoritatea puştilor de teapa noastră.

Gazeta de pe gard, IasiAşa am constat că această idee a fost ,,preluată” de factorii culturali din Iaşi şi pe gardul  Grădinii Copou – loc unde domină spiritul eminescian – a apărut ,,Gazeta de pe gard”, fără a fi offtopic, cu un şapou: ,,Foie pentru minte, inimă şi literatură” şi o lozincă subtitlu: ,,Cititori din toate ţările uniţi-vă!”. Nostimă şi lăudabilă iniţiativă! Impresionant este Iaşul, Iaşul cultural!

Printre alte evenimente culturale ale Iaşului am avut, acum, ocazia să admir şi un car alegoric  ,,Florile de toamnă” (frumos ornat, cu călători în costume de epocă, dotat cu mijloace de redare audio), ce străbătea pe şinele de tramvai oraşul dintr-un capăt în altul, lăsând în urma sa miros de flori şi armonii ale fanfarelor de altă dată. Iaşul musteşte de cultură! 

Deşi, mâhnit de ceea ce nu se întâmplă la Botoşani, revin acasă, totuşi, cu o mare poftă de viaţă. Victor este garantul perpetuării genealogice, iar o originala ideea pe care am avut-o în jocurile din copilărie a fost fructificată la rang superior, involuntar, dar inspirat de către ieşeni.

Felicitări alor mei, felicitări ieşenilor pentru ceea ce mi-au oferit în această toamnă. O toamnă frumoasă, pe care unii o înnobilează cu fapte de cultură şi de suflet, iar unii o alterează, agitând conflicte sterile şi distrugând speranţa semenilor lor.

Bust Eminescu, Copou,2010

Gazeta de pe gard, Grigore Vieru

Flori de toamna, Iasi,2010

Etichete:

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2015 Revista Vorniceneanul.Toate drepturile rezervate.

Revista Vorniceneanul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.