Vorniceneanul

Bine aţi venit!Meniu

Eşti aici: Prima pagină // Fii din Vorniceni // Ctitorii unei comunei moderne – Vorniceni – , Toader Fasolă şi Ovidiu Corleciuc

Ctitorii unei comunei moderne – Vorniceni – , Toader Fasolă şi Ovidiu Corleciuc

Ctitorii unei comunei moderne – Vorniceni – , Toader Fasolă şi Ovidiu Corleciuc
Autor, Ion Istrate

Este nevoie să vorbim despre oameni și faptele lor. Oamenii simt nevoia să audă că se vorbeşte despre ei și munca lor. Toți simțim nevoia să auzim și să vedem că ceea ce facem este perceput de cei din jur. Cei mai mulți sunt de bun simț și dovedesc o modestie notorie când realizează fapte mărețe, demne de lăudat și, atunci, lasă pe alții să-și spună părerea, adică se călăuzesc de o vorba înțeleaptă: ,,eu sunt așa cum vorbesc oamenii despre mine și nu așa cum cred eu că sunt”. Deci, e important ce spun cei din jur și nu ceea ce impresionează pe sine.

Acum, eu simt nevoia să mai vorbesc odată despre un Om și faptele sale, deși am mai scris în această publicație despre Ovidiu Corleciuc. Este necesar, fiindcă bunul simț mă îndeamnă, ca astăzi – 14 septembrie 2011 – când profesorul Ovidiu Corleciuc își serbează ziua de naștere, să spun că Vorniceniului i-a fost scris ca după o sută de ani să aibă în fruntea sa un Om cu aceleași calități, și la fel de contestat, de unii doar, precum a fost Toader Fasolă.

Toader Fasolă, fost primar (1887-1888; 1890-1919), și Ovidiu Corleciuc (primar de zece ani încoace) au făcut să reînoade Toader Fasola [1024x768]destinul vornicenenilor, făptuind lucruri de căpătâi, prin modul lor de a fi.

Despre faptele fostului primar, Taoder Fasolă, am auzit de la tatăl meu, care mereu îl pomenea. Odată mergeam la Săveni și după ce am trecut de Lutărie – Podul Ibăneasa și urcam Dealul Prepeleac, caii trăgând din greu masiva căruță, tata îmi arată întinderile Ibănesei și a instat foarte mult pe faptul cum Toader Fasolă a facut ca vornicenenii să ajungă să stăpânească această moșie. Tot de atunci, am reținut multe din faptele mărețe ale acestui primar, care a pornit ideea construirii unei biserici noi și a acordat un sprijin substanțial la finalizarea ei, mergând pe același principiu precum s-a procedat la cumpărarea moșiei Ibăneasa, adică primăria a garantat și a împrumutat bani din bancă (CEC), bani care au fost înapoiați prin efortul comunității în anii bugetari următori. În felul acesta primăria a contribuit la bugetul construirii bisericii noi cu peste 80%. Tot pe timpul lui Toader Fasolă s-au realizat: localul școlii vechi (1913-1914), sediul primăriei (vechi), o baie populară – 1905 – (nu mai există), o moară pusă în mișcare de un motor și o bancă populară.

Despre faptele actualului primar nu e nevoie să-mi vorbească cineva, pentru că le văd şi beneficiezi de ele ori de câte ori trec prin satul meu natal, Vorniceni, cu drumuri modernizate, cu școli renovate și bine întreținute, un sediu nou și impunător pentru primărie străjuit de un parc imens de utilaje și mașini pentru întreținerea drumurilor, salubrizare și alte servicii necesare comunității sătești. Aceste inițiative înfăptuite nu prea le întâlnești în comunele noastre.

Și mai e un lucru, pe care trebuie să-l semnalez, dacă tot, pertinent, am încercat această comparație: și la unul și la altul găsim ceva Ovidiu si Carmen Corleciuc [1024x768]comun, un sentiment plin de dragoste pentru tradiția strămoșească și valorile satului. Toader Fasolă tot timpul mergea prin sat și la primărie în costum național, iar Ovidiu Corleciuc nu scapă nici o ocazie sau un eveniment mai desosebit să nu îmbrace prețioasa piesă de tezaur din colecţia familiei sale.

Nu de mult, la o întâlnire unde s-a discutat și perspectiva comunei Vorniceni, Ovidiu Corleciuc, deși e scump la vorbă când e vorba de laudă, ne-a mărturisit: ,,Daca sătenii mei îmi vor acorda încrederea și mai rămân la primărie 4-5 ani, vreau să impun reabilitarea bisericii vechi din lemn – bun din Patrimoniul Național Cultural – și să construim o biserică nouă, langă aceasta, pentru a conserva în bune condiții pe cea istorică și nu pot să trec cu vedere înființarea unui muzeu al satului, reabilitarea Căminului cultural – sau poate construirea unui nou, construirea unei baze sportive, a unei băi comunale și de ce nu, idenitifcare unei surse de apă și realizarea alimentării cu apă a satului, a unei rețele de salubrizare, crearea unui sistem adecvat pentru valorificarea energiei verzi şi nu în ultimul rând grija faţă de căile de acces.”

La așa inițiative nu cred că vornicenenii nu vor acorda sprijinul și încrederea necesară, fiindcă s-au convins că promisiunele Domniei Sale nu au fost deşarte! De ceva vreme, fața comunei este alta! Sincer să fiu, eu personal, mă mândresc cu faptele actualului primar și cu ceea ce reprezintă Vorniceniul azi.

La Mulți Ani domnule primar, Ovidiu Corleciuc!

Aveți sprijinul meu și vă acord toată încrederea pentru ceea ce doriți să faceți în Vorniceni și pentru fiii acestei străvechi așezări.

 14 septembrie 2011

 N.B. Fotografiile din acest articol sunt protejate, drepturile de autor fiind rezervate. Folosirea fară accordul scris al proprietarului şi/sau modificarea indecentă a acestora vor conduce, conform legislaţiei în vigoare, la solicitarea de despăgubiri pentru daune morale şi încălcarea dreptului de proprietate.

Etichete:

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2015 Revista Vorniceneanul.Toate drepturile rezervate.

Revista Vorniceneanul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.