Vorniceneanul

Bine aţi venit!Meniu

Eşti aici: Prima pagină // Fapte recente // Conferinţa Naţională de Geografie de la Timişoara 24-26 mai 2013.Județul Botoșani a fost reprezentat de prof. vornicenean Gheorghe Gherman

Conferinţa Naţională de Geografie de la Timişoara 24-26 mai 2013.Județul Botoșani a fost reprezentat de prof. vornicenean Gheorghe Gherman

Conferinţa Naţională de Geografie de la Timişoara 24-26 mai 2013
Județul Botoșani a fost reprezentat de prof. Gheorghe Gherman

Articol scris de Giany German si preluat integral de pe site-ul www.luceafarul.net

Botoşanii s-au înscris printre judeţele cu mare putere geografică, intelectual vorbind, având un număr important de profesori cu o capacitate deosebită şi interesaţi să ridice calitatea învăţământului dar şi prestigiul acestei unităţi administrative despre care se spune că este ,,de unde se agaţă harta în cui”.

Dacă în 2008, geografii botoşăneni au avut cinstea de a organiza Congresul Naţional de Geografie, graţie regretatului profesor Ioan Mintici, despre care şi astăzi specialiştii în geografie vorbesc, în acest an (în perioada 24-26 mai 2013) această cinste au avut-o geografii din judeţul Timiş (respectiv Universitatea de Vest) care au dovedit că pot să se ridice la standardele actuale.

Programul Conferinţei Naţionale a fost foarte divers şi bogat. În 24 mai a avut loc deschiderea festivă, comunicările unor importante cadre universitare, din majoritatea centrelor din ţara noastră, în plen, care s-au încheiat cu mesajul Protocolului Casei Majestăţii Sale Regele Mihai I. Acţiunea s-a organizat pe 5 secţiuni, specifice geografiei (geografia fizică, geografia mediului, geografia umană, geografia regională, geografia şi educaţia prin geografie în sistemul de învăţământ).

Nivelul ridicat al comunicărilor susţinute cu argumente forte de cadrele universitare cât şi de cadrele didactice din România, din învăţământul liceal şi gimnazial, a fost o caracteristică a actualei Conferinţe, majoritatea dezbaterilor fiind în jurul problemei proiectate regionalizării României, cât şi acelor de prevenire a degradării mediului şi protecţie a lui.

Desigur, pentru a nu se ,,lăsa mai prejos” judeţul Botoşani urma să fie reprezentat de profesorii Gherman Gheorghe, pensionar din Vorniceni, şi d-na Blândă Viorica din Botoşani.

Prezent, d-l prof. Gherman Gheorghe, a susţinut, cu argumente puternice, Comunicarea ,,O provocare pentru descoperirea unor obiective turistice încă necunoscute din Vorniceni, judeţul Botoşani” care s-a bucurat de interesul majorităţii auditorilor, dar mai ales a celor din sudul României.

Acţiunea aceasta, la care au participat peste 200 de profesori din ţară, a fost completată cu o aplicaţie de 2 zile în Ungaria. Aceasta a cuprins o deplasare pe traseul Timişoara-Szeged-Baja-Szekszard-Pecs-Zanka (lacul Balaton) Budapesta şi retur.

Impresionant a fost modul de organizare a agriculturii maghiare pe baza de ferme, sate cu reţea de drumuri modernizate, curăţenie desăvârşită, grija pentru protecţia mediului şi sprijinirea agriculturii cu irigaţii şi perdele de protecţie, interesul celor aflaţi la conducere de punere în valoare a frumuseţilor naturale şi monumentelor istorice şi ale naturii.

De asemenea, participanţii la excursie au admirat numeroasele poduri peste Dunăre, care leagă partea numita Buda (înalta) de cea joasă – Pesta, clădirea Palatului Parlamentului, Cetatea Buda (cu urme antice, medievale din timpul Pasalîcului de la Buda), din timpurile moderne – cartiere moderne.

Mult interes a fost pentru zona Lacului Balaton, foarte bine amenajat turistic (unde au şi fost cazaţi excursioniştii), localitatea Zanka unde cu toţii au fost invitaţi la degustare de diferite vinuri, de calitate deosebită şi nu în ultimul rând în oraşul Szeged cu multe monumente istorice, cu o arhitectură deosebită, cu varietatea de imagini oferită de Festivalul Vinului şi zilele oraşului. Multitudinea imaginilor trecute prin faţa ochilor au schimbat excursioniştilor total imaginea faţă de ţara vecină, pe care, majoritatea, nu o cunoscuseră anterior.

Toţi participanţii s-au declarat foarte mulţumiţi de ce le-au oferit organizatorii şi au fost bucuroşi aflând că în anul următor vor fi prezenţi la Tulcea, în Delta şi la Odessa.

Etichete:

5 comentarii la acestă însemnare

 1. Domnule profesor felicitari. Nu va linistiti nici cand sunteti la pensie. Asa se mai face cunoscut satul si judetul nostru.Cresteti si urmasi care sa preia stafeta, caci in ritmul asta, in care toata lumea pleaca, cu greu vom mai auzi de asemenea realizari. Succes si numai de bine.

 2. Stimati domni din aceasta redactie, „va multumesc” de discriminarea pe care o faceti pentru fii acestui sat natal, chiar daca nu locuiesc de mult pe acele meleaguri, tot fii ai acestei comune sunt si citesc cu drag aceasta revista. Imi pare foarte rau, cand o persoana isi exprima opinia buna ..rea, asta e parerea mea, uneori cu felicitari, alte ori cu critici. Insa ce ma surprinde este ca dati ceea ce va convine „se sting norii cand ne lovesc cu fulgi sau cu ploi, noi nu ne stingem oare cand dam ceva din noi?!”

 3. Redacţia spune:

  Stimata doamna (daca acesta va este numele adevarat) scopul nostru nu e sa selectam articolele trimise pentru publicare si sa radem comentariile, dar dorim ca totul sa fie oportun, potrivit cu ceea ce ne-am propus atunci cand s-a intemeiat aceasta publicatie. Facem precizare, si prin acest mijloc, ca tot ceea ce se doreste a fi publicat sa fie trimis pe adrese de mail valide cu textul in fisier atasat (Word, corp de litera ,,10”, font ,,Times News..”. Comentariile se trimit direct prin casuta ,,comenatarii”. Din optiunea meniului ,,contact” nu se trimit decat probleme prezentate succint si cu caracter personal.
  Va multumim pentru inceputul unei colaborari, care, dupa parerea noastra, sunt interesanre si binevenite!
  Asteptam noi vesti de la Dvs, creatii literare, si poate, ne spuneti ceva date despre radacina Domniilor Voastre! Acesta este scopul ravistei de a ne descoperi si a ne aduna pentru a vorbi despre satul in care ne-am nascut, de a vorbi despre noi, ca fii ai acestui tinut moldav.

 4. Vorniceneanca spune:

  Felicitări domnului profesor pentru că a reprezentat cu cinste învăţământul botoşănean şi vornicenean totodată.Ca fiică a satului,pot spune că după pensionarea domnului profesor,a altor profesori şi învăţători,Vorniceniul a intrat într-un con de umbră.Activităţile cultural-artistice nu se mai desfăşoară în sat,decât la nivel de clase de elevi.Nu mai sunt acele competiţii,nu mai există interes.Dacă se fac activităţi sunt luate în derâdere de unii şi acele cadre didactice sunt descurajate,nu mai încearcă şi altă dată.Aşa e la noi…..Cei care nu se implică în nici un fel de activitate ,de pe margini,comentează şi-şi bat joc de strădaniile altora.Să trăiţi mulţi ani,domnule profesor,să reprezentaţi Vorniceniul în cele patru zări,chiar dacă sunteţi pensionar,aţi trudit pe ogorul şcolii şi aveţi, cred, măcar satisfacţia de a fi un exemplu demn de urmat de tinerii profesori….

 5. Am tot respectul pt. Domnul Gherman, il cunosc de cand eram copil , tata D – lui era forte bun prieten cu tatal meu,. imi aduc aminte cum erau acele vremuri, nu toata lumea aveau televizor. Dar D- lui cum era de- fel o gazda primitoare mergeam impreuna cu tata in fiecare duminica cand incepeau emisiunile sportive, fiecare dintre noi aveam un hobiu, poate va mai aduceti aminte ca va deranjam! Poate este si acuma momentul sa-mi cer scuze. Va urez multa sanatate sa aveti multa putere, sa ne mai incantati cu articole frumoase, dupa cum aveti si o mare bunatate ” Dumnezeu sa va ajute”! (ceea ce a urmat a fost radiat, nu este adecvat continutului articolului comentat! n.r.)

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2015 Revista Vorniceneanul.Toate drepturile rezervate.

Revista Vorniceneanul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.