Vorniceneanul

Bine aţi venit!Meniu

Eşti aici: Prima pagină // Diverse // „Carnavalul mastilor de Halloween”

„Carnavalul mastilor de Halloween”

„Carnavalul mastilor de Halloween”Scris de Sabina Stahii

Marcand finalul lunii octombrie si in ton cu noul obicei imprumutat din America, elevii Scolii gimnaziale nr.1 Vorniceni au participat la “Carnavalul mastilor de Halloween”, organizat de doamnele profesoare Stahii Sabina si Pinzaru Iulia.

Evenimentul are ca scop principal cunoaşterea unor elemente de cultură anglo-saxonă, a tradiţiilor şi obiceiurilor din spaţiul anglo-saxon şi mai ales a provenienţei şi obiceiurilor sărbătorii de Halloween.

Halloween este o sărbătoare preluată astăzi de multe popoare din lumea occidentală, răspândindu-se în secolul al XIX-lea prin intermediul imigranţilor irlandezi din Statele Unite ale Americii. Ea este sărbătorită în noaptea de 31 octombrie. Numele provine din limba engleză, de la expresia All Hallows’ Even (Ajunul Sarbatorii Tuturor Sfintilor), sărbătoare cu care Halloween-ul a devenit asociat în ţările unde predomină creştinismul occidental.

Povestea spune ca, in aceasta zi, spiritele persoanelor care au murit se intorc pe pamant in cautarea unor corpuri vii, pentru a le poseda. Celtii considerau ca toate legile spatiului si timpului sunt suspendate in aceasta zi, permitandu-le spiritelor sa interactioneze cu cei vii.

Astfel, in noaptea de 31 octombrie, satenii stingeau focurile din casele lor pentru a arata spiritelor ca sunt nedorite. Oamenii se imbracau in costume caraghioase si participau la parade galagioase in cartierul lor pentru a speria spiritele.

Specific pentru Halloween este dovleacul cioplit, care reprezintă Lanterna lui Jack. Cu ocazia acestei sărbători, copiii se imbraca in diferite costume şi colindă de la o casa la alta strigand Trick or Treat?, ca o ameninţare că dacă nu li se dau dulciuri, persoanei colindate i se va juca o farsă.

Cu acest prilej, culoarul şcolii s-a transformat în spaţiu expoziţional în care au fost prezentate desene, afişe tematice , toate realizate de prichindeii de la clasa a V a B calauziti de doamna profesoara Pinzaru Iulia si de la clasa a IIIa A calauziti de doamna profesoara Jijie Liliana.

Intr- un décor “de speriat”, format din vrajitoare, lilieci, scheleti si alte personaje din basme, au fost interpretate cu pasiune si dedicatie, scenetele: “Fata cu Shaorma” clasa a VIIIa A; “ Fat-Frumos cand era mic” clasele a VIIa A si a VIIa B; “Sa alegem imparatul” clasa a VI a B, sub indrumarea doamnelor profesoare Stahii Sabina si Pinzaru Iulia.
Elevii claselor a V a nu s-au lasat mai prejos si ne-au aratat curajul lor prin cantecelul “Nu mi-e frica de bau-bau”, predand stafeta unor domnisoarea foarte talentate si expresive care au recitat poezii.

Spectatorii nu au avut timp sa se plictiseasca, deoarece, pe “scena” improvizata si-au facut aparitia personaje amuzante si inspaimantatoare, pregatite pentru parada de costume a carnavalului. Dupa o adevarata prezentare de moda a micilor monstruleti, juriul a avut de furca in alegerea celui mai bine realizat costum al paradei.

Spectacolului s-a finalizat cu minunata legenda a lui “Jack o’Lanterns” si un concurs de bostani fiorosi.

Munca si straduinta elevilor a fost recompensata cu bomboane si diplome.
În cadrul acestei sărbători aşteptate cu nerăbdare de cei mici cât şi de cei mari, cadrele didactice au pus accent pe promovarea interculturalităţii şi a tradiţiilor anglo-saxone (tradiţii răspândite în ultimele decenii peste tot în lume, dar şi în România).

Varietatea activitatilor desfasurate in cadrul spectacolului, a scos la iveala talente la interpretare in scenete, la recitare si compunere de poezii si cantece, la desen si pictura, toate acestea aratand ca avem copii talentati, ambitiosi, descurcareti si dornici sa ne ca generatia actuala ne poate face sa fim mandri.

Etichete:

6 comentarii la acestă însemnare

 1. Aceasta sarbatoare nu are nici o lagatura cu traditiile si obniceiurile poporului roman.Este o mare prostie sa implici copii in asa ceva . Noi romanii avem traditii si obiceiuri de invidiat si ne luam dupa prostiile altora. Doamnelor nu viciati copii cu prostii din occident pe care nu le-ati studiati si nici nu stiti ce semnificatie au.Mai bine faceti-va timp si duceti copii la o sfanta liturghie si sunteti mult mai castigate.Lasatii pe anglo-saxonii cu traditiile lor si faceti un spectacol dupa Creanga sau Sadoveanu ca e mai benefic.Aveti timp sa va reveniti.In Botosani nu exista Inspectorat scolar care sa intervina sa nu se mai intample cu copii asemenea monstruozitati. In Sibiu doua directoare si-au pierdut functia pentru ca au organizat asa ceva.

 2. Gelu Ursache spune:

  Aveti dreptate d-le Chiorescu, nu mai e respect pentru traditie si din snobism se alerga dupa cai verzi pe pereti. Sa vedeti… vin sfintele sarbatori de iarna, care sunt insotite de traditii si obiceuri de mare valoare spirituala… Cate din acestea vor face ”obiect de studiu” in scoli? Nu ne mai invatam copii, in scolile noastre, sa fie gospodari, sa-si ingrijeasca ogorul etc. etc. Cum sa nu ne trezim ca se duc prin alte tari si slujesc pe nimica toata, lasand vatra casei de izbeliste?! Va felicit, d-le Chiorescu, pentru atitudine! Iar d-na sa fie trimisa la reeducare!

 3. Parinte spune:

  Ma bucur ca in scoala asta se fac activitati care sa scoata in evidenta talente prin scenete, poezii si altele. Cand nu se face nimic nu e bine si cand se face ceva tot nu e bine.
  Din pacate e usor sa judeci si sa arunci cu piatra insa e mai greu sa respecti pe altul.
  Vorbiti de reeducare?! Mai degraba ii reeducati pe cei care bat elevii si le aduc injurii, pe cei care le submineaza increderea in sine si ii fac sa creada ca nu sunt buni de nimic, nu pe aceea care ii incurajeaza la activitati multiple.
  Elevii ar trebui sa fie invatati sa respecte traditiile si obiceiurile altor popoare nu sa arate cu degetul (cum faceti dumneavoastra domnule) ca nu mai suntem barbari. Asta ne deosebeste de animale.

 4. Parinte spune:

  Am fost spectator la acel spectacol si a fost educativ. Sa vedeti si voi ce copii minunati si capabili avem, care chiar daca iau 4 la materia x sau y, au talent la recitat, la actorie sau la compus.
  Mai pacat de cei care nu stiu sa aprecieze aceste talente.
  Felicitari si la mai mare!
  Rusine celor care judeca si descurajeaza!

 5. G. Chirila spune:

  Ma indoiesc ca….un parinte poate sa vada doar o parte a educatiei copilului sau. Cu atat mai mult un cadru didactic! Cine are obligatia sa-i educe (reeduce) pe cei care „…. bat elevii si le aduc injurii, pe cei care….”????!!!! „Rezultatele” invatamantului de astazi ma scutesc de orice fel de comentariu. Sa auzim de bine!, G.C.

 6. M. Gabi spune:

  Multe din problemele noastre ar disparea, daca am vorbii unii cu altii si nu unii despre altii. Comunicarea lasa de dorit in cazul -parinte-elev, parinte-scoala(profesor), profesor -elev, om-om. Pana nu o sa putem sa trecem peste 0 asemenea bariera, discutiile de mai sus devin acuzatii.

  Sanatate si spor in treaba buna pe care o faceti (ca mai faceti si alte proiecte, am auzit)

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2015 Revista Vorniceneanul.Toate drepturile rezervate.

Revista Vorniceneanul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.