Vorniceneanul

Bine aţi venit!Meniu

Eşti aici: Prima pagină // Diverse // BRODERII TRADIŢIONALE ŞI ARTIZANALE ROMÂNEŞTI

BRODERII TRADIŢIONALE ŞI ARTIZANALE ROMÂNEŞTI

BRODERII TRADIŢIONALE ŞI ARTIZANALE ROMÂNEŞTI

Autor, maistru instructor  Doina IVANICIUC – Gr.Şc.Ind.Uşoară Botoşani

 Broderia este un basm pentru toate treptele pe care le trăieşte şi trece omul în cursul vieţii sale, un cadru pedagogic comunitar şi individual prielnic unor nesfârşite învăţăminte ce converg nedesminţit către „frumuseţi şi preşuri noi”.

Cu tot avântul modernizării şi mecanizării şi modernizării vieţii cotidiene din cuprinsul ambelor medii sociale, rural-urbane familiile nu părăsesc deprinderile şi moştenirea artistică tradiţională.

Ca urmare cercetările etnografiei şi de artă populară contemporană relevă că pe lângă broderiile de pe cămăşi şi de pe celelalte piese de îmbrăcăminte şi de pe podoaba personală cu care participă la festivităţile cu caracter social cultural artistic, au dobândit un rol important şi piesele specifice pentru interiorul locuinţelor.

Decorul cu ajutorul artei acului, este opera gospodinelor înseşi, fie a meşteşugarilor.

Năzuinţa formativă, aspiraţia spre frumos şi gustul estetic mereu viu şi în continuă dezvoltare constituie parametri de bază a vieţii familiare şi comunitare.

Aceştia converg deopotrivă în tematica ornamentelor tradiţionale şi contemporane alese ori create spre a fi brodate nu numai cu o rară migală tehnică, dar şi cu o uimitoare forţă artistică.

În prezent sunt create toate circumstanţele favorabile pentru realizarea unei priviri cuprinzătoate din punct de vedere tehnic şi artistic asupra broderiilor din zonele etnografice moldoveneşti

Secole de-a rândul în ornamentaţia cusăturilor de pe cămăşile în familiile domneşti şi boiereşti din Moldova s-au conservat în general aceleaşi câmpuri şi motive ornamentale întâlnite până în vremea din urmă în portul popular în întreg spaţiul moldovenesc.

Practicarea cu pricepere a artei cusutului este atestată de un şir de piese păstrate în colecţiile medievale (mănăstiri, muzee) prin mărturii istorice scrise, testamente, foi de zeste, picturi.

În evoluţia broderiilor populare moldoveneşti ca şi din întreg cuprinsul spaţiului românesc, sau cristalizat două tendinţe de dezvoltare: pe de o parte creşterea continuă a ponderii caracterelor artistice iar pe de altă parte diferenţierea unor piese specifice de podoabă.

Forma şi structura broderiilor s-a diferenţiat în funcţie de specificul pieselor şi de materiile prime din care sunt confecţionate.

Un rol de seamă au jucat materialele pe care se execută broderiile şi cele cu care sunt lucrate ornamentele brodate.

Spre deosebire de împodobirile obţinute în războiul de ţesut (dungi verticale, orizontale, alesături, nevedituri), decorul brodat se realizează printr-o operaţie ulterioară ţesutului ceea ce face ca acestea să apară ca un adaos suplimentar.

În întraga Moldovă în secolul al XVII – lea se lucra cu cânepă mai subţire sau din in – apoi cu bumbac.

Materialele cu care se lucra ornamentele brodate; lâna şi părul, multă vreme în culoarea lor naturală, apoi vopsite cu coloranţi vegetali pentru ca ulterior să se răspândească coloranţii chimici.

Apariţia firelor policrome au permis înlocuirea treptată vechilor fire de culoare naturală ori vopsite cu coloranţi vegetali.

 Costum traditional, zona Ilfov

sursa imagine, http://www.restromania.ro/

Etichete:

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2015 Revista Vorniceneanul.Toate drepturile rezervate.

Revista Vorniceneanul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.