Vorniceneanul

Bine aţi venit!Meniu

Eşti aici: Prima pagină // Fii din Vorniceni // ANDREI CONSTANTIN – MASTERAND

ANDREI CONSTANTIN – MASTERAND

Inspirat de frumoase amintiri pe care le am încă despre momentele când mă aflam la catedră, cu ceva ani în urmă, mi-am adus aminte de unul din discipolii pe care i-am avut.

Andrei ConstantinLa strigarea catalogului, răspundea la numele Constantin Andrei. Acest fiu al satului, „prin adopţie” (venirea familiei sale în localitatea noastră), s-a născut la 19 ianuarie 1987, părinţi fiindu-i părintele paroh Constantin Ion şi presvitera Elena-Camelia.

„Eu m-am născut într-o zi, aş putea spune, minunată, zic minunată şi plină de duhovnicie pentru că în această zi este pomenit un mare nevoitor al pustiului din Egipt, Sf. Macarie Egipteanul… Sf. Macarie pe lângă Sf. Apostol Andrei, al cărui nume, cu nevrednicie, îl port, sunt ocrotitorii mei…”

Venit, la parohia nr. 2 Vorniceni, părintele paroh Constantin s-a implicat, „s-a topit” între cetăţenii comunităţii noastre, astăzi mulţi străini care poposesc în sfânta biserică de lemn, monument istoric, crezând că este get-beget vornicenean.

Au venit pe lume, în familia sa, şi 2 fete, astăzi, aflate pe drumul pregătirii pentru viaţă. De când erau mici, familia Constantin a avut grijă ca aceşti copii să deprindă şi să aibă toate calităţile. Se pare că „sămânţa aruncată” a căzut pe pământ rodnic şi nu între spini şi pălămidă. Aceasta pentru că, de mici, au învăţat foarte bine, au avut o comportare demnă de urmaşii unei feţe bisericeşti, au fost şi sunt harnici, plini de iniţiativă şi activi. Nu întâmplător Andrei zice: „Biserica şi Sf. Părinţi îndeamnă nu numai să avem pe Sfinţi ca ocrotitori, ci şi ca modele vrednice de urmat…”.

Masterandul Constantin Andrei a urmat clasele I-VIII la Şcoala cu cl. I-VIII nr. 1 „Prof. Octavian Ionescu” Vorniceni, perioadă în care a avut suficient timp să aleagă calea „cea bună” în slujirea şi cunoaşterea lui Dumnezeu, atât cât poate omul, cu mintea lui „mărginită să-L cuprindă”. A urmat Seminarul Teologic „Sf. Gheorghe” Botoşani (2001-2006) şi Facultatea de Teologie „D. Stăniloaie” Iaşi. Acumulând încet, încet virtuţile creştineşti (bărbăţia, răbdarea, hărnicia, credinţa în puterea dumnezeiască ş.a.) a avut rezultate foarte bune la seminar şi facultate, pe care a absolvit-o, în 2010, înscriindu-se apoi la masterat. De mic fiind învăţat cu munca, în paralel cu studiile, a fost angajat ca şi cantor la biserica unde slujeşte tatăl său, unde, cu multă pricepere şi destulă înclinaţie, dă răspunsurile la Sf. Liturghie, făcând practica, cea absolut necesară unui tânăr absolvent. Andrei, foarte tânăr, însă a ajuns şi în faţa a două căi. Avea de ales calea călugăriei sau căsătoriei. A ales-o pe cea a căsătoriei. Şi-a ales dragostea sa tot din judeţ (localitatea Dersca). O tânără plină de iniţiativă, frumoasă şi gata pentru adâncirea pregătirii sale profesionale, în drept. Aşa cum scrie în cărţile sfinte „Nu e bine ca omul să fie singur pe pământ”. S-au hotărât să ducă împreună crucea, nu uşoară, a căsătoriei, pentru „dobândirea veşniciei”. Andrei zice: „de un braţ al crucii ţinând eu, iar de celălalt soţia mea ştiind că pururea, în mijloc, stă Hristos, care nu ne lasă singuri sub povara crucii spre calea mântuirii”.

Cu o asemenea concepţie sănătoasă despre începutul unei căsnicii, despre rolul omului în societate, despre ajutorul pe care cu toţii îl aşteptam, de la Cel de Sus, se poate spune, aproape sigur, va reuşi în viaţă.

Andrei are multe calităţi şi este conştient că toate se datorează ajutorului lui Dumnezeu şi celor native. Sătenii îl apreciază pentru tenacitatea lui şi efortul pe care-l face de a fi prezent la cursuri şi la examene, dar şi la evenimentele mai plăcute (botezuri, cununii) sau la cele legate de ultimele clipe din viaţă a enoriaşilor parohiei (decese, parastase).

Suntem siguri că în puţinul timp pe care-l are, în faţă, îşi consolidează pregătirea şi va fi un slujitor al Sfântului Altar eminent şi apropiat de popor. Noi îi urăm: Doamne ajută!

Etichete:

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2015 Revista Vorniceneanul.Toate drepturile rezervate.

Revista Vorniceneanul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.