Vorniceneanul

Bine aţi venit!Meniu

Eşti aici: Prima pagină // Fapte din trecut // Sărbătoarea sau hramul „în veac” …

Sărbătoarea sau hramul „în veac” …

Sărbătoarea sau hramul „în veac” al Sfantului Mare Mucenic Dimitrie – Izvorâtorul de mir – la Vorniceni – la a fost redată cald, minunat, cu bucurie prefirată în cheie nostalgică,  de către Prof. Octavian Ionescu.
Dimitrie al Tesalonicului este, alături de ucigătorul balaurului – Sfântul Mare Mucenic Gheorghe – unul dintre sfintii militari victorioși ai războaielor nevăzute  în care scorpia și/sau fiara cu șapte capete au fost, mai curând, ispite seculare.  Tocmai de aceea, în Mineiul pe octombrie – la fila 401 se zice „… Mucenice a lui Hristos, Dimitrie, precum oarecând [auziți cît de frumos sună?! n.n. I.P.] și înălțarea și îndrăzneala cele dobitocești le-ai surpat cu har dumnezeiesc și pe viteazul Nestor la locul de lupte l-ai întărit cu puterea crucii, așa și pe mine mă întărește purtătorule de lupte … împotriva demonilor și patimilor celor de suflet pierzătoare …”
Dacă n-ar fi sigur, potrivit Registrului Stării Civile al Comunei Vorniceni, că pe la 1907, să zicem, exista deplină și nestînjenită numai inexistența mea [sic!] aș putea să jur că Părintele Ionică i-a citit acest pasaj din Minei  copilului său – Octavian. Poate și alți copii ai satului au ascultat ori au citit acest crîmpei de rugăciune către Sfîntul tutelar al bisericuței noastre. [Și] de aceea Octavian Ionescu și-a marcat veacul. Veacurile!

Etichete:

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2015 Revista Vorniceneanul.Toate drepturile rezervate.

Revista Vorniceneanul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.